Kontakta oss

KRÖNIKA

Här jämför Ulla Hamilton (M) grundskolan med kemtvätt

Publicerat

den

Foto Jan Ainali

KRÖNIKA    Av allt att döma har M-politikern och VD:n för Friskolornas riksförbund tröttnat på debatten om skattefinansierade skolor som plockar ut vinster. Annars hade hon knappast jämfört den svenska grundskolan med kemtvätt och hårfrisörer. En jämförelse som hon valde att radera när människor började håna henne.

Det var under tisdagen som Ulla Hamilton valde att göra den minst sagt märkliga jämförelsen mellan skolan och frisörer. I ett rätt plumt försök att verka snärtig på Twitter försökte VD:n för Friskolornas riksförbund göra narr av debatten kring skatteslukande skolor som delar ut vinster till sina ägare. Det gick sådär. Folk skrattade förvisso men inte med henne utan åt henne.

Egentligen är det inte så konstigt. Enligt Ulla Hamilton var det tydligen fullt rimligt att jämföra vinstdrivande skolor med vinstdrivande frisörer och kemtvätt. Detta eftersom alla tre drivs med profitintresse. Vad Hamilton lägligt nog inte vill prata om är att friskolorna finansieras med skattepengar som är tänkta att gå till skolelever, inte till några enskilda aktieägare.

Faksimil Twitter

Ulla Hamilton är före detta moderat toppolitiker. Hon har suttit i Stockholms kommunfullmäktige sedan 1994. Mellan 2006-2014 var hon borgarråd. Sedan fem år tillbaka är hon dessutom VD för Friskolornas riksförbund.

Ulla Hamiltons syn på den svenska skolan är rätt talande för den svenska högern. Enligt Moderaterna ska skolor ses som vilken marknad som helst. Det är den typen av högerfungerande tankeverksamhet som leder till att människor som Ulla Hamilton jämför våra barns framtid med skitiga kläder på en kemtvätt. När allt kommer till kritan återstår fakta. Den svenska skolan är inte en marknad som alla andra. Det är våra barns framtid vi snackar om.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se