Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Centerpartiets partistyrelse vinnare av årets Green washing-pris

Publicerat

den

MILJÖ Centerpartiet vill gärna profilera sig som ett miljövänligt parti. Under kvällen tilldelas partiet årets Green washing-pris – ett pris som går till årets mest falska miljövänner. Aktuellt Fokus rapporterar.

Under tisdagen delades det såkallade Green Wash-priset ut på ABF:s lokaler i Stockholm. ”Green Wash” står för ett företag eller organisation försöker maskera sitt varumärke som miljövänligt på falska premisser. Årets vinnare av svenska Green Washing-priset, som delades ut av Miljöförbundet Jordens Vänner, är Centerpartiets partistyrelse.

Centerpartiet vill profilera sig som Alliansens mest miljövänliga parti och menar att klimatskadliga företag inte ska beskattas extra, utan staten ska satsa på ”klimatsmarta” företag och forskning istället; så kallad ”grön kapitalism”. Forskare världen över är överens om att detta är verkningslöst och många forskare menar till och med att ”grön kapitalism” är direkt skadligt för klimatet.

”Sprider vilseledande information om miljöpåverkan”

Förra året röstade Centerpartiet nej till regeringens flygskatt med motiveringen att staten bör satsas mer pengar på forskning om klimatsmart flygbränsle istället. C:s partiledare Annie Lööf gick så långt att hon hävdade att ”Grönare flygbränsle ger bättre klimat och jobb i hela landet”.

Miljöförbundet motiverar sin nominering:

– Trots att de kallar sig ”alliansens gröna röst” sprider de vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg. De har som parti inte bara framfört otillräckliga satsningar utan även formulerat sig i valrörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt för ett aktivt klimatarbete

Över 3000 personer deltog i omröstningen om vinnaren av årets Green Washing-pris och Centerpartiets styrelse segrade med hela 60 procent av rösterna. Andra nominerade till priset var ”Initativet Svenska Skogen” och Växjö kommun.

Maria Johansson maria.johansson@aktuelltfokus.se