Kontakta oss

INRIKES

Chile vaknade 2019

Publicerat

den

iFOKUS   Protesterna började i och med att biljettpriserna i Santiagos tunnelbana höjdes. De höjda kostnaderna för utbildning, sjukvård, mediciner och kollektivtrafiken gjorde att folket sa “nu är det nog”.

I mer än 30 år såg alla i Latinamerika upp till Chile som en oas med god ekonomi med nyliberalismen som implementerades under Pinochettiden. För att förstå Chiles sociala orättvisor måste man backa tillbaks i tiden, nämligen till året 1950. En grupp av studenter kallades Chicagos boys, de skickades till USA och universitetet Chicago under ledning av Milton Friedman och Arnold Harberg för att utbilda sig i ekonomi. Deras syfte var att påverka det Chilenska ekonomiska tänkandet och detta finansierades av Ford Foundation. Chicagos boys idéer blev inflytelserika i utformningen av ekonomiska och sociala politiska frågor.

Nyliberal diktatur

De menade att fria ekonomier var överlägsna och för att uppnå det måste staten privatisera och avreglera marknader samt skära ner i den offentliga sektorn. Åren gick och när Allende störtades 1973, började processen.

Tack vare de förutsättningar som diktaturen gav i Chile kunde de unga ekonomer genomföra sin ekonomiska politik utan att behöva förlora makten i demokratiska val.

Milton Friedman hade då gett A Pinochet stöd för marknadsliberalism och vilja sjösätta de reformer som förordats av Chicago boys och för det Chilenska undret fick Milton Friedman utmärkelser av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976.

Under diktaturen började Chile införa AP-fonder enligt Milton Friedmans modell. Chile blev första försökskanin, sen kom Sverige in i samma pensionssystem. Detta system har inneburit att 80 % av chilenska folket lever under existensminimum, de behöver jobba tills de dör.

Under kristdemokraternas regim 1966-1970 avvaktade Chicago boys med att genomföra sin ekonomiska politik, de väntade tills den folkvalda presidenten “Allende” skulle störtas vid den blodiga kuppen 1973.

Under Pinochettiden var den Chilenska ekonomin bäst i hela Latinamerika, de behövde inte låna mycket från utlandet. BNP var högst i hela Latinamerika och världsbanken nämnde att Chile hade en av de starkaste ekonomierna i hela världen.
Till saken är att orättvisor finns dolda bakom kulisserna. De rikedomar som finns ägs till större delen av en minoritet.

Pinochet skapade en konstitution som ingen kommande regering kunde ändra. När Pinochet lämnade makten efter sig började de nya demokratiska regeringar att regera med samma politik som Chicago boys hade infört I Chile och med hjälp av den konstitution som skapades av Pinochet. Både höger och vänster regeringar som tog vid under åren efter började privatisera sjukvården, vattenfall, el, tunnelbana och mycket mer. Under den tiden ville politikerna enbart komma åt makten, de hade ingen tanke på att göra något åt orättvisorna i landet. Pensionssystemet som existerar samt den dåliga sjukreformen gör livet mycket hårt att leva i Chile.

En av världens rikaste män

Den sittande Presidenten, han är den 804:e mest rika personen i världen. Han har 2200 Miljoner USD. Han äger även TV-kanalen Chilevisíon och flygbolaget LAN Chile.

Korruptionen är I Chile en av de mest högsta i världen.

Här är några exempel:

  • Fallet Penta och SQM under första högerregeringen.
  • Fallet Caval under Vänsterregeringen
  • Fallet Carabineros (Polisen tar från staten) 38 miljoner dollar 2018

Ursprungsbefolkningen trakasseras med våld

Ursprungsbefolkningen har under mer än 50 år blivit trakasserade med våld och blivit bestulna på sin mark som sålts till utländska bolag bland annat. En dag då indianerna kämpar för sina rättigheter blev en av dem, Camilo Catrillan dödad av polisen, polisen manipulerade hela rättegången genom att ge falsk information till domstolen, de sa att indianerna var terrorister, det visade sig senare att killen inte hade något vapen på sig och han blev arkebuserad. Även detta är en av orsakerna som folket har fått nog av. I alla nuvarande protester har hela folket med sig Mapuches flagga som stöd för deras kamp.

Under alla dessa år har folket i Chile fått nog!

Det som fick bägaren att rinna över var när priserna på tunnelbaneavgiften höjdes. Ungdomarna gjorde uppror, “folket” gick ut och brände tunnelbanestationer, polisstationer och offentliga byggnader. Nu har detta pågått i över 65 dagar.

Folkliga protester

Polisen vågar inte attackera förorter då de är rädda för knarkligan Narcos eftersom de själva har sålt vapen till dem, polisen har även varit inblandad i plundring av butiker, bränder vid tunnelbanan för att skylla på folket och på det viset kan man ge ytterligare förtryck mot protestanterna.

Chile kunde inte genomföra sin Världsmiljöaktivitet där Greta Thunberg skulle delta, inte heller arrangera finalen i Latinamerikanska fotbollskuppen Copa America på grund av folkets ilska mot korruption och orättvisor i landet. Alla fotbollsklubbar stödjer folket – ingen spelar någon match. Skolor har varit stängda från oktober.

Folket kommer inte att sluta protestera förrän alla sociala orättvisor har lösts. Folket går ut varje dag och protesterar, de vill ändra konstitutionen, få bort våldet från polisen och kräver att den sittande presidenten ska avgå.

Kallar folket för ”terrorister”

Hittills har presidenten sagt att han är i krig med terrorister. “Terrorister” är Chiles folk, unga, gamla och barn som har fått nog av alla korrupta regeringar. Nu befinner chilenarna sig i en ren diktatur, folket får inte gå ut och protestera utan att bli gasade, skjuten med enligt polisen gummikulor som senare visat sig vara gummikulor innehållande metall.

Två personer har förlorat bägge sina ögon. Mer än 300 har förlorat 1 öga. 26 människor har mist livet. 3000 personer sitter arresterade. Mer än 100 har blivit torterade och mer än 30 kvinnor har blivit våldtagna. Mer än 100 personer har blivit drabbade av vattenkanoner som innehåller kaustiksoda.

Olika världsorganisationer med mänskliga rättigheter har fördömt polisens agerande under Chiles uppror mot regimen. Ordförande i FN lämnade en rapport om Chiles förtryck dagen innan vattenkanonerna med kaustiksoda upptäcktes.

Regeringen säger nu att det inte finns någon organisation till protesterna, de menar att det är utländska krafter som ekonomiskt stödjer detta. I själva verket finns det hundra olika grupper organiserade i Chile som planerar protesterna varje dag. Bland annat fackliga organisationer.

När protesterna fyllde 60 dagar skickades 1000 poliser till torget Dignidad och omringade det för att hindra folket att ta sig till torget. Efter 30 minuters kamp mot ungdomar 1:a linjen tog folket tillbaka torget.

Polisen attackerar demonstranter som är barn, pensionärer, kvinnor och personal från sjukvården. Polisen har till och med kört över demonstranter med motorcyklar och tunga militärfordon och för några dagar sedan körde de över en ung pojke.

Chile har varit en diktatur i över 30 år.

Luis Fernando Riquelme
redaktionen@aktuelltfokus.se