Kontakta oss

UTRIKES

Mångmiljardär utnyttjade fångar i egen presidentvalskampanj

Publicerat

den

New Yorks före detta borgmästare Mike Bloomberg utnyttjade fängelsearbete till att driva sin presidentvalskampanj. Hans underleverantör ska även ha betalat ansvariga myndigheter för att ge klartecken till verksamheten. 

Enligt ett avslöjande av The Intercept framgår det att mångmiljardären Michael Bloomberg utnyttjat fångarbetskraft för att ringa samtal åt hans presidentvalskampanj. Bloomberg har anlitat företaget ProCom för att ringa dessa samtal, vars syfte var att skapa stöd för kampanjen. ProCom har i sin tur betalat lokala myndigheter i Oklahoma för att tillåta att fångar i minst ett utav delstatens fängelser anställs till Bloombergs kampanj. Fångarnas högsta möjliga lön är 256 kr i månaden, enligt de lokala myndigheterna.

Representanter från kampanjen har däremot sagt att de inte kände till uppgörelsen mellan ProCom och Oklahomas myndigheter, och att de heller aldrig hade låtit det ske om de hade vetat om det. Vidare uttryckte dem att kampanjen nu har avslutat samarbetet med underleverantören. När The Intercept frågade ProComs grundare Joe Scallan om lönenivån i fängelset hävdade han att lönenivån är mycket högre. Oklahomas myndigheter har dock inte svarat på The Intercepts frågor gällande lönenivån.

Drev rasistisk politik under sitt borgmästarämbete

Kampanjen har nu fått kritik från förespråkare för fångars rättigheter. Alex Friedmann, som är redaktör för tidskriften Prison Legal News, säger till The Intercept att användningen av fångar som arbetskraft är exploaterande i sin natur, då fångarna i princip saknar andra alternativ att försörja sig utöver de uppgifter som fängelseledningen tilldelar dem. Han menar även att kampanjen inte kan gömma sig bakom ursäkten att de inte kände till uppgörelsen mellan ProCom och Oklahomas myndigheter. Han säger istället att det är deras ansvar som uppdragsgivare att ha kontroll över sina underleverantörer.

Bloomberg har även fått kritik av Tiffany Cabán, en offentlig försvarare som tidigare i år kom nära en jordskredsseger i sin kampanj för att bli distriktsåklagare för stadsdelen Queens i New York. Cabán, som kandiderade på en plattform grundad i att minska antalet fängslade interner, skriver i en tweet att händelsen bör sättas i ett sammanhang. Hon skriver att Bloomberg var, i egenskap av New Yorks borgmästare, ansvarig för att ha gett rasdiskriminerande direktiv till stadens poliskår, som resulterade i systematisk profilering av landets minoriteter. Hon avslutar tweeten med att anklaga Bloomberg för att exploatera svarta och latinamerikanska befolkningsgrupper.

Ville Hattara

redaktionen@aktuelltfokus.se