Kontakta oss

UTRIKES

Chilenska folket röstar bort nyliberalism

Publicerat

den

UTRIKES De preliminära valresultatet visar att 78% röstade för avskaffandet av Pinochets nyliberala grundlagar.

Det var för ungefär ett år sedan som stora protester växte fram i Chile. Ursprungligen protesterade folk mot en höjning av priserna på tunnelbanebiljetter i huvudstaden Santiago. Efter en vecka hade protesterna blivit massiva och inkluderat mer frågor än bara priserna på tunnelbanebiljetter. Protesterna gled snabbt över till att hamna om sociala orättvisor och ekonomisk ojämlikhet.

Chiles konservative president Sebastian Piñera gick först ut hårt med att skicka in poliskåren Carabineros för att stoppa protesterna med våld vilket ledde till att uppemot 30 demonstranter miste livet. Polisvåldet misslyckades med att stoppa protesterna och Piñera lovade istället höjda minimilöner och välfärdssatsningar. Slutligen för att stoppa protesterna valde kongressen att besluta om en folkomröstning om landets nyliberala grundlagar.

Folkomröstningen skulle ursprungligen äga rum i April men blev uppskjutet fram till igår på grund av coronaviruset. Enligt det preliminära valresultatet röstade 78% av för att avskaffandet av de grundlagarna.

Hur de nya grundlagarna kommer utformas är i nuläget oklart. Det fanns två alternativ att rösta på, det ena innebär att 155 utvalda medborgare skulle göra en ny grundlag. Det andra alternativet innebär att 86 medborgare tillsammans med 86 politiker ska göra upp om en ny grundlag.

Kvarleva från Pinochet
Chile har den största ekonomiska ojämlikheten inom OECD. En procent beräknas äga mer än en tredjedel av landets tillgångar. Den ekonomiska ojämlikheten beror på landets nyliberala grundlagar som infördes av diktatorn Augusto Pinochet. Trots att Pinochet blev avsatt 1990 har hans nyliberala politik överlevt genom grundlagarna.

De nyliberala grundlagarna har fått sitt namn efter ekonomen Friedrich von Hayeks bok ”Frihetens grundvalar”. Nyliberala ekonomer från Chicagoskolan med Milton Friedman i täten tog sig till landet för att för första gången lägga grunden för en nyliberal ekonomi i praktiken.

Sedan Pinochets grundlagar införts har landet genomgått massiva privatiseringar. Majoriteten av befolkningen är tvungna att gå i dyra privatskolor. Över 80% av landets vattentillgångar såldes ut och tillhör privata regionala monopol. Dessa företag är fria att sätta vilka priser de vill på sina vattentillgångar.

En paragraf i grundlagen är en domstol med en vetorätt som kan köra över parlamentariska beslut. Domstolen ställer sig bakom eliten och dömer till storföretagens fördel. Domstolen slår hårt mot landets ursprungsbefolkning då den ser till att deras mark tas över av staten och privata företag. Trots att uppemot 10% av landets invånare tillhör ursprungsbefolkningen så erkänner grundlagen inga rättigheter för minoriteter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se