Kontakta oss

UTRIKES

Japan tänker dumpa miljoner ton radioaktivt vatten i havet

Publicerat

den

UTRIKES Det går åt massvis med vatten för att kyla ner Fukushimas havererade kärnreaktor. Nu finns det inte längre plats att lagra det radioaktiva vattnet på land så regeringen vill dumpa det i havet.

Det var 2011 som en jordbävning och en efterföljande tsunami ledde till Fukushima-olyckan. Kylsystemet på kärnkraftverket slogs ut vilket ledde till härdsmältor och utsläpp av radioaktiva ämnen.

Underhållet på den havererade kärnreaktorn kräver runt 170 ton vatten dagligen. Vattnet används för kyla ner kärnreaktorn för att undvika att en ny brand ska uppstå. Vattnet blir sedan radioaktivt och lagras på land i behållare.

Nu börjar platsen att lagra det radioaktiva vattnet ta slut och Japans regering planerar att dumpa vattnet i Stilla havet, rapporterar The Guardian. Tusentals behållare med miljoner ton radioaktivt vatten planeras att börja dumpas 2022. Processen förväntas ta tiotals år att genomföra.

Idén har mött protester från landets fiskare. Enligt fiskarna skulle det betyda slutet för fisket i Stilla havet. Fukushima-olyckan har sedan tidigare påverkat den lokala fiskeindustrin och bland annat har Sydkorea förbjudit importerad havsmat från regionen.

Regeringens slutgiltiga beslut om vad som ska göras med det radioaktiva vattnet förväntas offentliggöras i slutet av månaden. Avvecklingen av kärnreaktorn förväntas i Fukushima förväntas att pågå i runt 40 år.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se