Kontakta oss

UTRIKES

Nyliberal extremist öppnade eld mot demonstration

Publicerat

den

UTRIKES Amerikanen John Cobin som emigrerat till Chile öppnade eld mot en demonstration i landet, där det pågår omfattande protester mot landets nyliberalism. På sociala medier hetsar Cobin mot demonstranterna som han kallar kommunister.

John Cobin är en amerikansk ekonom och självutnämnd libertarian. 1996 emigrerade han till Chile för att han hade tröttnat på landets höga skatter. Han har länge varit aktiv bland annat på sociala medier och arbetat för att hjälpa andra libertarianer att emigrera till landet. I USA är han tidigare dömd för kvinnofridskränkning.

I Chile pågår landsomfattande demonstrationer som riktar sig mot landets nyliberala politik, vilken lett till svåra ekonomiska bekymmer för majoriteten av landets befolkning. Demonstrationerna har blockerat och stängt av flera gator. Regeringen har svarat med våld och över 20 personer beräknas ha omkommit i samband med protesterna.

Cobin ser sig själv som en försvarare av det nyliberala systemet. Han valde att attackera deltagare under en demonstration i staden Reñaca i helgen, genom att köra rakt in i folkmassan. Därefter lämnade han bilen för att skjuta mot demonstranterna. Flera skadades,  varav minst en person allvarligt.

I en äldre video uppmuntrar Cobin folk att beväpna sig och skjuta kommunisterna i landet. Kommunisterna skulle inte skadskjutas utan dödas, för att inga vittnen skulle överleva, sa Cobin.

Chile lockar liberala emigranter
Chile beskrivs ofta som världens första nyliberala land. Det var genom diktatorn Augusto Pinochets maktövertagande 1973 som det började. Pinochet hyllades av flera nyliberala ekonomer som t.ex. Milton Friedman. Trots att Pinochet är borta sedan länge har den nyliberala ekonomin levt kvar.

Det nyliberala Chile lockar emigranter från hela världen. Sedan tidigare har libertarianer försökt bygga upp flera självständiga områden i landet. Cobin var bland annat med och byggde upp Galts gulch i Chile 2012. Han lämnade efter en konflikt och startade istället upp Freedom Orchard. Båda dessa områden skulle fungera som fristäder där libertarianer skulle bo självständigt under liberala principer.

Galts gulch kraschade efter både interna konflikter och bråk med myndigheter. Grundaren Ken Johnson flydde slutligen från Chile för att undvika myndigheterna. Freedom Orchard tog aldrig fart och på deras facebooksida skriver de att projektet pausas på grund av brist på kapital.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se