Kontakta oss

UTRIKES

Chockbeskedet: Japans IT-minister har aldrig använt en dator

Publicerat

den

UTRIKES Japans IT-minister har ingen som helst erfarenhet av datorer. Faktum är att han aldrig har använt sig av en dator.

Som IT-minister har den konservativa politikern Yoshitaka Sakurada huvudansvaret för Japans cybersäkerhet. Trots det visar det sig att han aldrig hat använt en dator i hela sitt liv. Uppgifterna om ministerns datorkunskaper kom fram i en utfrågning i det japanska parlamentet tidigare i veckan.

Den 68-årige högerpolitikern svarar att han alltid låtit sina anställda göra arbetsuppgifterna som utförts på en dator.

– Sedan jag var 25 år har jag haft anställda och sekreterare, så jag själv har aldrig använt en dator, svarar Sakurada på en fråga i parlamentet.

På en annan fråga visade det sig att ministern inte förstod vad ett USB-minne var för något.

Sakurada representerar partiet Liberaldemokratiska partiet, LDP som trots namnet är ett konservativt parti långt ute på högerkanten. LDP är i stort sett det enda partiet som styrt Japan sedan partiet grundades på 1950-talet. Det är enbart efter valet 2009 som landet varit oppositionsparti.

Eftersom LDP har styrt landet under en sådan lång period har partiet starka kopplingar med näringslivet vilket lett till flera korruptionsskandaler. Utöver det står partiet för en nyliberal politik som privatiserar och avreglerar landets offentliga verksamheter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se