Kontakta oss

KULTUR

Christer Sandelins galna konspirationsteori: ”Corona är bara en bluff”

Publicerat

den

Christer Sandelin uppträder i Falun

KULTUR Sångaren och Mello-veteranen Christer Sandelin påstår att det högst smittsamma coronaviruset inte finns på riktigt. ”Bara en bluff” skriver han i uttalande.

Sångaren, konstnären och den öppna sverigedemokraten, Christer Sandelin, hävdar att coronaviruset inte existerar. Enligt Sandelin är det bara en simpel förkylning och en bluff som organiseras av den mäktiga Bilderberggruppen. Det framgår av ett uttalande som Sandelin har gjort på Facebook. ”Corona är bara en bluff , det är en förkylning.. för att dom väldigt rika ska bli ännu rikare”, skriver han i ett Facebookinlägg samtidigt som han ber allmänheten ”googla på bilderberggruppen”.

Från Mello till Sverigedemokraterna

Christer Sandelin blev känd i slutet på 1970-talet då han var sångare i gruppen Freestyle. I början av 1980-talet gick han vidare i karriären i gruppen Style. Sandelin har även gjort karriär som soloartist, samarbetat med Jonas Gardell och deltagit flera gånger i den svenska Melodifestivalen. Under flyktingkrisen 2015 hamnade Christer Sandelin i rampljuset då han kom ut som SD-sympatisör och hyllade SD-ledaren Jimmie Åkesson. ”Sverige behöver Jimmie Åkesson som statsminister nu, och dom som sitter i regeringen och opposition bör flytta dit till dom samhällen där inget fungerar längre”, skrev han i ett Facebookinlägg.

Mäktig sammanslutning och galna konspirationsteorier

Bilderberggruppen är en av världens mäktigaste sammanslutningar som träffas en helg per år under strikt sekretess. Mellan 120-150 av världens mest inflytelserika personer inom affärs- och industrivärlden, media och politiken bjuds in varje år – enligt dem själva för att diskutera ekonomi och politik under avslappnade former. Från Sverige har flera personer inom Wallenbergfamiljen varit återkommande deltagare. Andra återkommande deltagare från Sverige är moderaten Carl Bildt, Percy Barnevik och Olof Palme. Andra kända svenskar som har deltagit är Jonas Bonnier, Maria Rankka, PG Gyllenhammar, Anders Borg, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Annie Lööf.

Gruppen bär sitt namn efter från Hotel de Bilderberg i Nederländerna, där gruppen hade sitt första möte1954. Trots att mötena har pågått i över ett halvt sekel har relativt lite läckt ut. De allra flesta kritikerna menar att Bilderbergmötet är en sluten informell maktstruktur där världspolitiker och näringsliv fattar beslut och riktlinjer på ett odemokratiskt sätt – därför kräver man mer öppenhet och protesterar utanför möten . På grund av allt hemlighetsmakeri kring Bilderberggruppens möten har människor som Christer Sandelin utvecklat konspirationsteorier där gruppen tros ligga bakom alltifrån coronaviruset och HIV till att rigga finanskriser och presidentval. Detta är vad man kan kalla för foliehattsteorier.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se