Kontakta oss

DEBATT

Robert Mathiasson: Nyliberalismen hotar Sveriges livsmedelförsörjning

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

DEBATT  Coronakrisen avslöjar hur katastrofal den nyliberala förstörelsen av Sverige har varit. Till och med behovet av mat är hotat.

I och med EU-medlemskapet började den svenska eliten rasera den ordning som tidigare gällt. Nationella produktionsmål och en nationell försörjningsberedskap ansågs lukta ”bakåtsträvande socialism” och ”inskränkt nationalism”. Nu levde vi i en global värld och landets säkerhet lades i marknadens osynliga händer under beskydd av Bryssel och Washington.

Att både EU och livsmedelsindustrins storföretag saknade beredskapslager spelade ingen roll. Lagren lastades om på lastbil där avskaffat gränsskydd och lågavlönade chaufförer garanterade en ständigt växande kolonn på vägarna.

2002 var avvecklingen klar. Nu fanns inga beredskapslager, ingen politiskt fastställd livsmedelsstrategi och ingen ansvarig myndighet för livsmedelsförsörjning vid en kris.

Avskaffandet av livsmedelsberedskapen går hand i hand med omvandlingen av det svenska försvaret till en krigsmakt för utlandstjänst och en säkerhetspolitik som riktar in sig på att skydda de globala handelsvägarna och inte det egna territoriet.

Resultatet lät inte vänta på sig. Inget annat land har haft en så kraftigt sjunkande självförsörjningsgrad som Sverige.

• Den svenska livsmedelsproduktionen har minskat med en tredjedel.

• Livsmedelsindustrin flyttar till låglöneländer

• Inom landet ser vi ett lämmeltåg av konkursade bönder.

Resultatet är ett Sverige där befolkningen bara är några dagar från hotande svält på grund av livsmedelsbrist om vi isoleras av sjukdom, naturkatastrofer eller krig.

Istället för att moralisera över människor som bunkrar mat måste kraften läggas på att bekämpa den svenska makteliten och den nyliberala politiken som förstör vårt land.

 

Robert Mathiasson
redaktionen@aktuelltfokus.se