Kontakta oss

UTRIKES

Corbyn: ”Ockupera överklassens tomma hus”

Publicerat

den

LONDON Jeremy Corbyn uppmanar de som blivit hemlösa i samband med den omtalade höghusbranden att ockupera överklassens tomma hus.

Förra veckan bröt en brand ut på Greenfell Tower i London som ledde till flera dödsfall och över 200 hemlösa. På grund av hyresvärdens besparingar och användande av billigt byggmaterial blev branden en katastrof som annars kunde undvikits.

De brittiska socialdemokraternas ordförande Jeremy Corbyn uppmanade de som blivit hemlösa att ockupera de hus som står tomma i överklassområden.

– De finns ett stort antal avsiktligt tomma lägenheter och byggnader i London. Det kallas Land banking. Folk med mycket pengar köper ett hus eller lägenhet och håller det tomt, berättar Corbyn i en intervju med ITV.

Hemlösheten ett växande problem

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hemlösheten i London och fenomenet Land Banking. Då var det gruppen Autonoma Nationen av Anarkistiska Libertarianer, ANAL som hade ockuperat en rysk miljonärs lyxvilla och öppnat upp den för hemlösa.

ANAL ockuperar fortfarande byggnader i London men går numera under namnet Order of Rampaging Anarchist Lunatics, ORAL. Under sina husockupationer bjuder de på folkkök och en freeshop där hemlösa kan ta med sig bland annat kläder.

Fenomenet Land Banking innebär att överklassen köper fastigheter i dyra områden för att låta de stå tomma. Efter några år har värdet på fastigheten höjts och då säljer ägaren fastigheten vidare.

Nicklas Andersson
nicklas.anderson@aktuelltfokus.se