Kontakta oss

INRIKES

Här hyllar SD-anhängare och högerextremister terrorattacken i London!

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET Skåpbilsattacken mot en folksamling i Finsbury Park utreds som ett terrordåd. Samtidigt hyllar SD-anhängare och nazister attacken på Facebook.

En 48-årig man är gripen för att ha rammat en vit skåpbil rakt in i en folksamling utanför en moské i Finsbury Park. Mannen greps efter att delar av folksamlingen hållit fast honom tills polisen anlände till platsen och kunde ta över.

Attacken har fördömts från flera håll – men det är inte alla som fördömer terrordådet. Efter attacken, som krävt ett människoliv och skadat åtta personer, har flera svenska SD-anhängare och nazister hyllat det inträffade. I flera Facebookgrupper för svenska högerextremister hyllas terrorattacken. Inne i den rikskända före detta Peter Springare-gruppen ”Stå Upp För Sverige” skriver flera SD-anhängare saker som ”Bravo” och ”Payback time”. I gruppen uttrycker man även att muslimska offer har sig själva att skylla eftersom Londons borgmästare är muslim.

Facebookgruppen växte sig stor genom att profitera på den kontroversiella polismannen Peter Springare och hette ”Stå Upp För Peter Springare” från början. I gruppen samsas flera aktiva SD-anhängare och nazister som tillsammans sysslat med omfattande näthat mot oliktänkande och rasifierade. Förutom ”Stå Upp För Sverige”-gruppen har konspirationsteorier och hyllningar även förekommit  i andra SD-vänliga grupper på Facebook.

Nedan följer ett axplock över våldshögerns förskönande av terrordådet i Finsbury Park.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se