Kontakta oss

EU

Dagens Industri och Fria Tider på EU:s nya lista över ryska trollnyheter

Publicerat

den

MEDIA Dagens Industri toppar listan av svenska tidningar som har spridit Kremlinpropaganda från Ryssland. Åtminstone enligt Europeiska Unionen som har listat tusentals fejknyheter och påståenden som påstås vara rysk desinformation. Listan är publicerad hemsidan EUvsDisinfo.eu som säger sig motarbeta Kremlintrogen propaganda som riktas mot EU och västvärlden.

Inne på EU-sajten kan man läsa rapporter, studier och förklaringar om det ryska informationskriget mot EU och övriga västvärlden. Inne på sidan har EU även listat över 3500 fejknyheter, viraler och nyhetsinslag som betraktas som Kremlintrogen propaganda från Ryssland. Flera av fallen som EU listar som ryssvänlig propaganda är riktiga fall och har publicerats på nyhetssajter, bloggar och sociala medier som Facebook.

Bland fallen tar EU upp en publicerad nyhet om att förre utrikesministern Carl Bildt skulle ha kopplingar till den profascistiska Azovbataljonen i Ukraina. På listan återfinns även flera konspirationsteorier, en av de mer kända är teorin om att kapitalisten George Soros skulle kontrollera EU-kommissionen och Europeiska Centralbanken i hemlighet. Även konspirationsteorier om chemtrails, judar, muslimer och svenska försvarsmakten förekommer på listan. Desinformationen om försvarsmakten gör bland annat gällande att de ökade resurserna handlar om Sveriges förhållande till Ryssland samtidigt som det utelämnas att Sverige har återinfört allmän värnplikt och rustar upp denna efter att högerregeringen avskaffade den allmänna värnplikten 2008.

Svenska sajter listade

Inne på sajten finns det en sökfunktion där man kan skriva in valfritt sökord. När man söker på ”Sweden” får man upp en rad källor, bland dem Russia Today och Sputnik. Men bland de så kallade propagandakanalerna återfinns även högerextrema Fria Tider och Dagens Industri, faktum är att Dagens Industri förekommer fler gånger än vad fascisterna gör. EU har listat totat fyra debattartiklar från Dagens Industri som Kremlintrogen desinformation medan Fria Tider endast har en artikel på listan.

Faksimil: euvsdisinfo.eu

Dagens Industri säger sig vara politiskt oberoende och har fokus på börs- och företagsnyheter. Tidningen ägs av Bonnierkoncernen, ansvarig utgivare och chefredaktör är Lotta Edling. Verkställande direktör är Anders Eriksson.

Källa: https://euvsdisinfo.eu/disinformation-cases/

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se