Kontakta oss

EKONOMI

Flera ungdomsförbund vill stoppa det ekonomiska stödet till skattesmitare

Publicerat

den

EKONOMI SSU och Grön Ungdom tycker att Sverige ska göra som Danmark och stoppa allt ekonomiskt stöd till företag som ägnat sig åt skattesmitning.

Under Coronakrisen delar staten ut flera stora ekonomiska stöd som ska rädda ekonomin för de svenska företagen. Det har också uppstått en debatt om vilka företag som ska ta del av det ekonomiska stödet.

Aktiebolag som delat ut miljarder i vinst till sina ägare mötte stor kritik på sociala medier och slutligen var Finansinspektionen överens om att dessa företag inte skulle ha något stöd. Sedan tidigare har det också riktats kritik mot att företag som ägnat sig åt skattesmitning nu också kan ta del av skattebetalarnas stöd. Danmark valde nyligen att stoppa det ekonomiska stödet till skattesmitande företag och nu vill ungdomsförbunden SSU och Grön Ungdom göra detsamma.

– Det första kravet som bör ställas är att företaget ska vara registrerat i Sverige och ha betalat skatt. Om staten ska fungera som ett försäkringsbolag ska det framför allt gälla bolag som betalat sin ”premie”. Att se till att svenska skattepengar inte försvinner till skatteparadis är grundläggande, skriver Philip Botström, SSU och David Ling, Grön Ungdom på Expressens debattsida.

De senaste tio åren har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut rekordvinster. Totalt handlar det om att företagen delat ut runt 1718 miljarder till sina ägare. För att dessa storföretag ska få mer ekonomiskt stöd kräver de att det ges i utbyte mot statliga ägarandelar eller marknadsmässiga räntor.

Av de svenska partierna är det enbart liberalerna som varit positiva till att ge ekonomiskt stöd till skattesmitarna. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har varit kritiska. Miljöpartiet har hänvisat till finansministerns kritiska uttalande och Centerpartiet har vägrat att kommentera. De övriga riksdagspartierna har inte uttalat sig.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se