Kontakta oss

UTRIKES

Dansk Folkeparti vill avrätta danska IS-krigare i Syrien

Publicerat

den

DANMARK Dansk Folkeparti vill att danska staten ska ta livet av danska medborgare som krigar för terrorrörelsen Islamska Staten. Inspirationen har partiet fått från sina Danmarks Nato-kollegor.

Dansk Folkeparti vill att danska staten ska dela ut information om danska IS-terrorister till anti-IS styrkor i Syrien, med syftet att jihadisterna ska dödas. Enligt Dansk Folkeparti är förslaget viktigt eftersom det leder till att terroristerna inte kan resa hem igen för att begå terrordåd.

– Jeg synes, det er vigtigt, at vi giver de bedste forudsætninger for de styrker, der kæmper på vores side i Syrien, så de kender deres fjende. Derfor mener jeg, at vi skal viderebringe oplysninger om de danske krigere i landet, så de kan blive elimineret, säger Dansk Folkepartis rättspolitiska talesperson i en intervju i tidningen Ekstra Bladet.

Problemet med förslaget är att det är högst rättsosäkert och att dödandet kommer ske utan rättegång och chans till rättslig prövning. Inspirationen har partiet från Danmarks Nato-kollegor Frankrike och England som redan har gett ut foton och information till irakiska specialstyrkor, i syftet att få sina medborgare avrättade. Vilket i sin tur har orsakat debatter om rättsosäkerheten.

Danmark var den sista staten i Norden som avskaffade dödsstraff.
I Danmark avskaffades dödsstraffet 1933 men återinfördes retroaktivt 1946 då 46 personer avrättades. Danmark avskaffar dödsstraff först 1993.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se