Kontakta oss

INRIKES

Säpo: NMR-nazister allvarligt terrorhot mot Sverige

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

HÖGEREXTREMISM Enligt Säkerhetspolisen är den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen ett fortsatt terrorhot mot Sverige. Det uppger Säpos chefsanalytiker till Sveriges Radio.

– Nordiska motståndsrörelsen är en av de aktörer i vit makt-miljön som vi följer, utifrån att de har en avsikt och förmåga att begå brott som syftar till att ändra samhällsordningen, så säger Säpos chefsanalytiker Ahn-Za Hagström till Sveriges Radio.

Enligt Ahn-Za Hagström är den högerextrema organisationen ett klart terrorhot. På frågan hur stor eller allvarlig NMR:s förmåga är att begå brott, som syftar till att ändra samhällsordningen svarar Anh-Za Högström att förmågan är allvarlig.

– Det är förstås allvarligt. Vårt uppdrag handlar om att motverka, förebygga och förhindra terrorbrott och terrorattentat, oavsett vilken aktör vi pratar om, säger hon till SR.

Våldsbelastad rörelse

Sveriges Radio har gjort en kartläggning av NMR:s öppna aktivister. Totalt har 178 NMR-aktivister identifierats och i kartläggningen framgick det att var fjärde NMR-aktivist är dömd för våldsbrott, samtidigt är mer än varannan aktivist dömd för brott. Medelåldern bland aktivisterna är 30 år.

– De som begår våldshandlingar får nästan hjältestatus, för då har de ju agerat i den här kampen eller vad de nu vill kalla det. Organisationen tycker inte att våld är dåligt alls, sa Esa Henrik Holappa, tidigare ledare för finska NMR och del av organisationens absoluta toppskikt till SR.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se