Kontakta oss

INRIKES

Här försvarar Katerina Janouch mordhot mot lärare istället för yttrandefriheten

Publicerat

den

INRIKES Åsikts och yttrandefrihet ska inte gälla alla, åtminstone om man får tro barnboksförfattaren och högerkrönikören Katerina Janouch. På Twitter skriver Janouch helt öppet att läraren Barbro Sörman får skylla sig själv eftersom hon uttryckte sin åsikt om Ingvar Kamprads nazism och kapitalism.

”När en nazistisk kapitalist dör. Ja, det är väl kanske inget att sörja”, så skrev läraren Barbro Sörman på sin privata Twitterprofil efter att nyheten om Ingvar Kamprads död hade kommit ut. Då tog det hus i helvetet hos högern. Barbro Sörman porträtterades ut som vänstertopp trots att hon är före detta ordförande för Vänsterpartiets Stockholmsdistrikt och numera före detta vänsterpartist.

En av alla högerprofiler som började dreva mot Barbro Sörman var högerkrönikören tillika barnboksförfattaren Katerina Janouch. Drevet ledde bland annat till mordhot och att människor började höra av sig till Barbro Sörmans arbetsköpare.

Att Barbro Sörman, en 51-årig lärare, tvingades leva under mordhot för att hon yttrade en åsikt, är inget som bekommer Katerina Janouch. På Twitter säger Katerina Janouch rakt ut att åsikts- och yttrandefrihet inte bör gälla alla och att det är rätt att Sörman tvingats leva under mordhot. ”Skriver du korkade saker får du skylla dig själv.” skriver Janouch till Barbro Sörman helt öppet på Twitter. Enligt Janouch borde Barbro Sörman dessutom tacka henne för mordhoten – detta eftersom Katerina Janouch gjorde så att Barbro Sörman fick stå i rampljuset. ”Din tweet om Kamprad var ju för att få uppmärksamhet – och det fick du. Tacka mig istället, du fick 5 minuter i rampljuset.” skriver hon.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se