Kontakta oss

UTRIKES

Turkiet rekryterar före detta IS-terrorister

Publicerat

den

TURKIET/SYRIEN Tidningen The Guardian har gjort en exklusiv intervju med en före detta IS-jihadist som berättar att Turkiet medvetet rekryterar retirerande IS-styrkor. Enligt jihadisten använder Turkiet den tidigare väststödda Fria Syriska Armén för att rebranda jihadisterna.

”De flesta av dem som kämpar mot YPG i Afrin är ISIS, även om Turkiet har utbildat dem att förändra deras angreppstaktik”, säger före detta IS-jihadisten Faraj till The Guardian. Enligt The Guardian är Faraj från nordöstra Syrien och är fortfarande i nära kontakt med den militanta jihadi-rörelsen.

Omkring 10 000 FSA-krigare uppges ha invaderat Afrin tillsammans med minst 6000 turkiska soldater. Den senaste tiden uppges flera tidigare IS-förband anslutit sig till FSA, vilket YPG/YPJ vittnat om tidigare. Anledningen är för att flera IS-trupper känt extrem press efter att ha förlorat större delen av sitt tidigare territorium. I intervjun framgår det att Turkiet är fullt medvetna om att de rekryterar före detta IS-jihadister – turkiska officerare ska bland annat gett ut order på att bilbomber och självmordsbombare inte får lov att användas i invasionen, eftersom det skulle innebära dålig publicitet för Turkiet Enligt den före detta IS-terroristen använder både IS och Turkiet varandra för sina respektive syften, men han tror inte att Turkiet bryr sig speciellt mycket om IS i alla fall.

”Turkiet behandlar Isis som toalettdukar. Efter användning kommer de att kastas bort.” säger han till The Guardian.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se