Kontakta oss

KRÖNIKA

Därför har Svenska Dagbladet fel om Corbyns påstådda antisemitism

Publicerat

den

KRÖNIKA I en ny ledare på Svenska Dagbladet påstår Benjamin Katzeff Silberstein att Jeremy Corbyn är antisemit. Ju mer man skrapar på påståendet desto mer faller det isär.

”Han anklagas själv för att ha tangerat antisemitiska åsikter: senast i förra veckan för att tidigare ha kallat den judiska parlamentsledamoten Louise Ellman för ”ledamot för Tel Aviv”, en insinuation om att Ellman skulle vara lojal med Israel framför Storbritannien.

Föreställningen om judar som en globalt konspirerande grupp, som egentligen arbetar för judiska och israeliska intressen snarare än sina hemländers, är en av judehatets mest klassiska tankefigurer.”

Så här skriver Benjamin Katzeff Silberstein om Labourledaren Jeremy Corbyn i Svenska Dagbladet. Det är bara ett problem. Benjamin Katzeff Silberstein väljer att bortse från Louise Ellmans kopplingar till just Tel Aviv. Den brittiska parlamentsledamoten är nämligen öppen med att hon stödjer Israels högerradikala premiärminister, Benjamin Netanyahu. Hon är dessutom vice ordförande i organisationen Labour Friends of Israel – samma organisation som israelen Shai Masot sade sig arbeta för samtidigt som han bedrev påverkansförsök mot brittiska politiker för att gynna den israeliska regeringen. Mot denna bakgrund är det inte antisemitism att tala om Tel Aviv. Se film nedan.

https://youtu.be/CKnCwpgKA5c

Personligen tycker jag att det är viktigt att ta upp hur antisemitismen fungerar. Synen på judar som en globalt dominerande grupp som konspirerar är central i den antisemitiska tankevärlden. Det ska även understrykas att denna form av antisemitism har växt på senare år. Förr handlade de klassiska konspirationsteorierna om att judarna medvetet satsat på att äga världens alla banker. Idag blir judarna till och med beskyllda för att de förgiftar mänskligheten med hjälp av chemtrails. Antisemitismen liksom övrig rasism växer helt klart. Därför känns det också rätt osmakligt att läsa Benjamin Katzeff Silbersteins ledare i SvD. Huvudsyftet här är knappast att göra en folkbildande insats mot växande rasism, det är att ge Socialdemokraterna och vänstern ett tjuvnyp. Man vill helt enkelt smutsa ner politiska motståndare till vänster.

Louise Ellman har agerat likadant själv. 2010 gick hon till och med så långt att hon kallade förintelseöverlevaren Hajo Mayer för antisemit offentligt. Anledningen var att Hajo Mayer inte höll med Louise Ellman i synen på sionismen och israel. Att Storbritannien och i synnerhet Labour har blivit måltavlor för israelisk entrism är klart. Det avslöjade Al Jazeera med hjälp av dolda kameror när de wallraffade israeliska lobbyister. I grund och botten talar vi om påverkanskampanjer så omfattande att ryska statens propaganda framstår som en vindpust i jämförelse.

Det är bra att Benjamin Katzeff Silberstein är på alerten när det gäller att syna rasismen. Den här gången blev det däremot fel. Mitt förslag är att han fortsätter syna tills det blir rätt igen. Exempelvis skulle han kunna börja granska antisemitismen i Sverigedemokraterna, ett parti som är sionistiskt till ytan men vars medlemmar har en viss dragning till judehat. För drygt två år sedan kunde vi på Aktuellt Fokus avslöja hur ett Flashbackkonto kopplat till SD-toppen Jörgen Fogelklou bland annat skrivit att ”Judar är roten till allt ont”. Jag tror en dylik granskning hade gett lite mer än ett smutskastningsförsök som spricker i solljus.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se