Kontakta oss

LEDARE

Därför kan du inte lita på Moderaterna om SD

Publicerat

den

LEDARE När Ulf Kristersson säger att han varken vill samtala, samregera eller samarbeta med SD handlar det mest om att inte splittra Alliansen. I övrigt har Moderaterna redan anammat SD:s politik.

I ett nytt uttalande om Sverigedemokraterna säger Moderaternas partiledare att han varken vill samtala, samarbeta eller samregera med Sverigedemokraterna. Som ett brev på posten har många antirasister nu helt plötsligt börjat hylla Ulf Kristerssons SD-utspel. Vad dessa borde tänka på är att Moderaterna inte har något av politiskt behov av Sverigedemokraterna eftersom partiet till stor del redan har kopierat SD:s högerpopulism.

Kopierar SD:s politik

I spåren av me too-uppropen efterlyste Moderaterna inte några som helst åtgärder för att komma åt problemen i rättsväsendet. Istället valde Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé att sätta fokus på brottsoffren och gärningsmännens etnicitet.

– Ja, det tycker jag är rimligt. Men den ska också innefatta till exempel ursprung för brottsoffren, vilket kanske till och med är ännu viktigare, sa Tomas Tobé under en pressträff.

Tomas Tobés uttalande är som en kopia av Sverigedemokraternas tidigare krav, där SD-mannen Kent Ekeroth varit särskilt utmärkande.

Riksdagsmannen Hanif Bali, som sitter med i Moderaternas partistyrelse, har gått från att bli hatad av SD:s svans på nätet till att få den att vifta för honom. Bland annat genom att kalla profeten Muhammed för analfabetisk pedofil, kallat flyktingungdomar för barnlajvare och politiska motståndare för stalinister.

I slutet av oktober kopierade Moderaterna även ett sex år gammalt SD-förslag om att avskaffa modersmålsundervisning för elever med utländsk bakgrund.

Moderaterna har även kopierat Sverigedemokraternas tidigare förslag om att skicka in militären till fattiga områden i förorterna. I en riksdagsmotion som lämnades in i oktober krävde 20 moderata riksdagsledamöter samarbete mellan polis och militär i förorter som Rosengård och Rinkeby. Förslaget hade bland annat lagts av SD:s Kent Ekeroth året innan.

Kan inte kalla en spade för spade

I en intervju med statsmedia i början av september 2017 ville Ulf Kristersson inte ens säga att SD för en rasistiskt politik, och än mindre svara på om han anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

– Jag tror att jag överlåter åt statsvetarna att skapa de exakta terminologiska begreppen för det, sa han till SVT.

Ulf Kristersson är alltså en före detta socialminister som utmanar Stefan Löfven om statsministerposten. Han har arbetat inom politiken sedan det tidiga 1990-talet – men han klarar inte av att säga att ett rasistiskt parti är rasistiskt.

En tidigare enkätundersökning som SVT lät göra med landets M-politiker 2014 visade att var tredje moderatpolitiker kan tänka sig samarbete med SD.

Ulf Kristersson har dessutom inga som helst problem med att Moderaterna samregerar med Sverigedemokraterna lokalt. Anledningen utåt är att han inte vill peka finger.

– Jag vill inte gå in och peka finger, sa Ulf Kristersson till SvD så sent som för två månader sedan.

Vågar inte sänka Alliansen

I januari förra året utfrågades Moderaternas kandidat till finansministerposten, Elisabeth Svantesson, av Sveriges Radio Ekot. I en kommentar om synen på Sverigedemokraterna sa Svantesson helt ogenerat att det är fel att isolera partier och att hon tycker att det finns en poäng med att prata med alla partier inklusive SD.

– Jag tror att om man vill få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik kan det finnas en poäng att prata med alla politiska partier i riksdagen. Det är ett misstag att isolera ett parti, jag tror att det är bättre att involvera. Då kan man också utkräva ansvar, sa hon till Ekot.

När Moderaternas kanske blivande finansminister tycker att man ska tala med SD istället för att isolera, står det klart att Ulf Kristersson har en del att göra när det gäller Moderaternas förhållande till Sverigedemokraterna. För Kristerssons del är det nämligen strategiskt osmart att prata om eventuella samtal och samarbeten med SD. I alla fall just nu under upptakten till valrörelsen. Så fort Kristersson yppar ett ord om att bjuda in SD till samarbete vet han om att Alliansen har spruckit för all framtid. När det gäller frågan om det finns underlag för samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna är svaret nämligen Ja.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se