Kontakta oss

iFOKUS

Därför smutskastar Moderaterna slagordet ”No pasarán”

Publicerat

den

iFOKUS De senaste dagarna har flera moderata toppolitiker försökt smutskasta det antifascistiska slagordet ”No pasarán”. Anledningen till att just M-politiker smutskastar ett antifascistiskt slagord kan man finna i både Moderaternas och slagordets historia.

No pasarán myntades som antifascistiskt slagord av kommunisten Dolores Ibárruri Gómez under spanska inbördeskriget 1936. Den fascistiske generalen Fransisco Franco vann kriget och förtrycket infördes, men slagordet levde vidare.

Lördagen den 9 mars 1946 debatterades frågan ”Sveriges förhållande till Francoregimen i Spanien” i riksdagens första kammare. Då intog Moderaterna hållningen att Sverige inte skulle ta avstånd genom att införa ekonomiska sanktioner mot Francos fascistiska Spanien.

Den fascistiska Francoregimen mördade hundratusentals politiska motståndare. Den 28 september 1975 lät Franco avrätta fem antifascister, vilket uppmärksammades på Socialdemokraternas partikongress som hölls samma dag. Namnen på de antifascistiska martyrerna lästes upp inför kongressen och sedan gick kongressombuden ut på gatorna och samlade in pengar till den antifascistiska oppositionen under parollen ”för Spaniens frihet”. Olof Palme höll därefter sitt kanske mest uppmärksammade anförande någonsin där han kallade det fascistiska Franco-styret för ”satans mördare” – något som skapade stor irritation inom Moderaterna. Moderaternas dåvarande partiledare Gösta Bohman gick till och med så långt att han likställde den antifascistiska oppositionen med terrorister och insinuerade att Socialdemokraterna samlade in pengar avsedda för terrorgrupper.

”Man får tänka sig för innan man går ut och samlar in pengar som kan uppfattas vara avsedda för att stödja terroristgrupper. Det är bara det jag säger.” sa Gösta Bohman till Dagens Eko. Svaret fick reportern att fråga Bohman om han verkligen trodde att pengarna var avsedda för terrorister, varpå Gösta Bohman svarade: ”Om dom gör det, vilket jag inte vet, det är inte jag som skickar pengarna, det är dom som håller reda på sina penningtransaktioner.”

1977, två år efter Francos död, upplöstes det statsbärande fascistpartiet Falange Española. Ledande fascistpolitiker i Falangistpartiet bildade då istället partiet Alianza Popular.

1989 bytte Alianza Popular namn till ”Partido Popular”.

Sedan 1995 samarbetar Partido Popular med svenska Moderaterna i EPP.

Idag 2019 sitter moderata riksdagsmän på Twitter och drevar mot Greta Thunberg för att hon bar en tröja med slagordet No pasarán.

Moderaternas riksdagsman, Jan Ericson, anser att det antifascistiska slagordet är våldsbejakande. ” Ett våldsbejakande uttryck.”, skriver Jan Ericson på Twitter.

På Twitter går även Ericsons riksdagskollega Lars Beckman till hårt angrepp mot budskapet på Greta Thunbergs tröja. I ett inlägg går Beckman till och med så långt att han påstår att Greta Thunberg stödjer den så kallade ”extremvänstern”. Som stöd för sitt påstående länkar den moderata riksdagsmannen till ett blogginlägg författat av den borgerliga aktivisten Rebecca Weidmo Uvell.

Rebecca Weidmo Uvell är borgerlig debattör och har många tydliga kopplingar till Svenskt Näringsliv. Förutom Svenskt Näringsliv har Weidmo Uvell funnits i Moderaterna sedan sin ungdom. Så sent som förra året deltog i paneldebatter och var moderator på Moderaternas årliga Sverigemöte.

Är det märkligt att dessa moderater försöker smutskasta antifascistiska slagord? Nej faktiskt inte. Åtminstone inte om man ser till Moderaternas historiska relation till just fascismen. Lite avståndstagande istället för smutskastning vore minst sagt på sin plats.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se