Kontakta oss

INRIKES

Moderatpolitiker förnekar att Franco var fascist

Publicerat

den

Faksimil SVT Play

INRIKES   Moderatpolitikern från Stockholm förnekar att den spanska diktatorn Francisco Franco var fascist. Inte första gången Moderaterna försvarar den fascistiska diktatorn.

Ren och skär okunskap eller ettt rentvättningsförsök av en fascistisk diktator? Den frågan ställde sig många människor på mikrobloggen Twitter efter att Moderatpolitikern Per Hagwall gick ut och påstod att den spanska diktatorn Francisco Franco inte var fascist.

På Twitter beskriver Per Hagwall den spanska diktatorn som konservativ och kyrklig samtidigt som han avfärdar att Franco var fascist. Ett påstående som världens historiker knappast skulle hålla med om.

Francisco Franco var Spaniens diktator mellan 1938 – 1973. Franco tillhörde de så kallade Falangisterna vars ideologi brukar förknippas med fascistisk korporativism, kolonial nationalism och antiegalitärism. Likt Benito Mussolini var Francisco Franco inspirerad av nationalsyndikalismen och utnyttjade tidiga nationalsyndikalistiska paroller för att framstå som legitim inför arbetarklassen. I brevväxlingar mellan Franco och Mussolini kallade Franco de italienska fascisterna för kamrater.

 

Franco gör den fascistiska segerhälsningen

Letters Between Franco and Mussolini (1940) – Comando Supremo

Francisco Franco och Benito Mussolini

Moderaterna försvarade Francoregimen

Moderaterna har en lång tradition av att försvara den fascistiska Francoregimen. Lördagen den 9 mars 1946 debatterades frågan ”Sveriges förhållande till Francoregimen i Spanien” i riksdagens första kammare. Då intog Moderaterna hållningen att Sverige inte skulle ta avstånd genom att införa ekonomiska sanktioner mot Francos fascistiska Spanien.

Den fascistiska Francoregimen mördade hundratusentals politiska motståndare. Den 28 september 1975 lät Franco avrätta fem antifascister, vilket uppmärksammades på Socialdemokraternas partikongress som hölls samma dag. Namnen på de antifascistiska martyrerna lästes upp inför kongressen och sedan gick kongressombuden ut på gatorna och samlade in pengar till den antifascistiska oppositionen under parollen ”för Spaniens frihet”. Olof Palme höll därefter sitt kanske mest uppmärksammade anförande någonsin där han kallade det fascistiska Franco-styret för ”satans mördare” – vilket fick Moderaterna att gå i taket. Moderaternas dåvarande partiledare Gösta Bohman gick till och med så långt att han likställde den antifascistiska oppositionen med terrorister och insinuerade att Socialdemokraterna samlade in pengar till terrorgrupper.

”Man får tänka sig för innan man går ut och samlar in pengar som kan uppfattas vara avsedda för att stödja terroristgrupper. Det är bara det jag säger.” sa Gösta Bohman till Dagens Eko. Svaret fick reportern att fråga om Moderatledaren verkligen trodde att pengarna var avsedda för terrorister, varpå Gösta Bohman svarade: ”Om dom gör det, vilket jag inte vet, det är inte jag som skickar pengarna, det är dom som håller reda på sina penningtransaktioner.”

Samarbetar med Francos arvtagare

1977, två år efter Francos död, upplöstes det statsbärande fascistpartiet Falange Española. Ledande fascistpolitiker i Falangistpartiet bildade då istället partiet Alianza Popular.
1989 bytte Alianza Popular namn till ”Partido Popular”.

Sedan 1995 samarbetar Partido Popular med svenska Moderaterna i EPP.

Stöd röd media – bjud på en kopp kaffe! ☕☕☕ Swisha en tia eller valfri slant till: 0720201984! ✌ (betalningsmottagare k.fredrikssom)

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se