Kontakta oss

INRIKES

Demonstrationer för sammanhållning över hela landet!

Publicerat

den

INRIKES Under tisdagen hölls demonstrationer på ett tjugotal platser runt om i Sverige. På rörelsen Ung i Sveriges uppmaning manifesterade människor under paroller som ”Stoppa utvisningarna till Afghanistan”, ”Höj pensionerna”, ”Höj LSS-stödet” och ”Stöd BB-ockupationen i Sollefteå”.

Ung i Sverige startades för 38 dagar sedan när unga ensamkommande afghaner började den ännu pågående sittstrejken i Stockholm. Ungdomarnas krav är att utvisningarna stoppas. Rörelsen sträckte för en vecka sedan ut en hand till andra utsatta grupper och sociala kamper som eliten allt för ofta ställer mot varandra.

I Stockholm samlades 600 personer och tågade från Kungsträdgården till Norra Bantorget för att lyssna till bland andra Ung i Sveriges ledare Fatemeh Khavari och Erkki Grönroos, pensionär och själv ensamkommande flyktingbarn från Finland.

Ung i Sverige lanserade även en egen bostadsförmedling under dagen. Många ensamkommande ungdomar som godtyckligt skrivits upp i ålder lever nu på gatan som hemlösa.

– Samhället sviker oss alla och då måste vi hjälpas åt. En och två blir starkare, två och tre blir starkare, tre och fyra blir toppenbra stark, sa Fatemeh Khavari framför Brantingstatyn på Norra Bantorget när hon presenterade projektet.

Demonstrationer hölls även på orter som Eskilstuna, Smedjebacken, Lund, Kungsbacka, Borås med flera.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se