Kontakta oss

INRIKES

Katastrofsiffror för BB-nedläggarna i Sollefteå

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND Socialdemokraterna som låg bakom nedläggningen av BB i Sollefteå fick ett rekordlågt stöd bland väljarna i kommunen. Samtidigt gick Vänsterpartiet starkt framåt.

Nedläggningen av Sollefteå BB var en av Sveriges hetaste valfrågor. Socialdemokraterna var ett av de partier som drev nedläggningen hårdast. Efter nedläggningsbeslutet organiserade lokalbefolkningen sig och en protestvåg växte fram. När avvecklingen skulle träda i kraft började invånarna ockupera Sollefteå BB. Trots folkupproret fortsatte Socialdemokraterna försvara den oansvariga NPM-politiken.

Socialdemokraternas NPM-försvar gav S katastrofsiffror i årets val. I landstingsvalet backade partiet med hela 34 % i Sollefteå och fick enbart 13,8 % av rösterna. I riksdagsvalet tappade de 18,6 % av Sollefteårösterna. I kommunvalet blev tappet minst där S ”enbart” förlorade 11,3 %.

Samtidigt som Socialdemokraterna backade har de andra partierna som vill öppna upp BB igen fått ett massivt väljarstöd. Vänsterpartiet ökade med över 20 procent i landstinget och fick stöd av 26,3 av väljarna. Ett annat parti som fått ett stort stöd är Sjukvårdspartiet Västernorrland, SJVP. Partiet blev störst i landstinget och fick 33 % av rösterna. I det föregående valet ställde SJVP inte upp.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se