Kontakta oss

INRIKES

Dömd pedofil och människohandlare sponsrade Handelshögskolan i Stockholm

Publicerat

den

INRIKES  Den dömda amerikanska pedofilen, miljardären Jeffrey Epstein, misstänks för nya sexbrott mot barn. För drygt en månad sedan åtalades han för flera fall av människohandel med minderåriga flickor. Nu visar det sig att pedofilmiljardären har haft mångåriga relationer med den marknadsliberala Handelshögskolan i Stockholm.

Redan 2001 inledde Jeffrey Epstein relationerna med Handelshögskolan i Stockholm. Med hjälp av sina kontakter med med Handelshögskolans Barbro Ehnbom började Epstein involvera sig i stipendiet: ”Female economist of the year”. Ett årligt stipendium som där en kvinnlig student får ett års betald praktik hos ett globalt storföretag. Trots att Epstein blev dömd för pedofilbrott 2008 valde Handelshögskolan att fortsätta relationen. Enligt Dagens Nyheter har relationen med Epstein varit välkänd för personer på skolan sedan åtminstone 2005.

Tack vare sin klasstillhörighet har Jeffrey Epstein kunnat undgå hårdare straff sedan flera årtionden. För elva år sedan dömdes han för att ha utnyttjat ett 14-årigt barn. 18 månaders fängelse blev straffet men istället för att behandlas som alla andra pedofiler fick Epstein lämna anstalten för att sköta om sina finanser om dagarna.

Handelshögskolan i Stockholm är en av världens mest politiskt inflytelserika institutioner och anses ha inspirerat Sveriges ekonomiska politik sedan 1945. Kanske mycket tack Handelshögskolans informella tankesmedja, Stockholmsskolan, som fick stort inflytande över västvärlden. Handelshögskolans Advisory Board har under lång tid handplockat elever som man har velat ge en extra skjuts i karriären. Antingen via näringslivet eller rent politiskt. Aktuellt Fokus kommer återkomma i ärendet.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se