Kontakta oss

DEBATT

Man spottar inte på sina anställda Kristoffer Tamsons

Publicerat

den

DEBATT Den här veckan har Stockholms Trafikborgarråd och Moderaternas vice gruppledare i Stockholms Läns Landsting, Kristoffer Tamsons, ännu en gång visat vad han tycker om Stockholms arbetare. Precis som i tidigare fall är det inte speciellt smickrande.

På måndagen skrev Kristoffer Tamsons på att han hade nåtts av uppgiften att en kvinna uppgett att hon blivit illa bemött av en bussförare hos en av SL:s operatörer. Kvinnan var upprörd över bussföraren hade använt sin återhämtningspaus för att be vid ändhållplatsen ute på Värmdö. Kvinnan som klagade hade inte fått komma på bussen när bussen var satt ur trafik och motorn var avstängd. Alla vana kollektivresenärer vet att när bussar inte är igång så får man inte kliva ombord. Men det visste tydligen inte kvinnan. Dålig stämning uppstod, kvinnan kallade till sig en manlig bekant som inte var så vänlig, efter ordväxling valde kvinna sedan att resa med sin manlige vän istället för med bussen.

Detta anser Kristoffer Tamsons vara så förfärligt att han dyrt och heligt lovar att följa upp detta och ställa Keolis och bussföraren mot väggen.

”Att religion, smsande eller någon form av egna fritidssysslor kan misstänkas påverka resenärernas service, trygghet eller säkerhet är något jag vill markera mot. Om uppgiften stämmer är det givetvis helt uppåt väggarna. Våra operatörers förare ska ha resenärernas bästa för ögonen. Att – om det stämmer – istället för att möta en resenär välja att utöva bön är helt oacceptabelt. Det är kort sagt inget jag vill ska förekomma i vår kollektivtrafik. Jag har sänt signalen till SL att tillsammans med operatören gå till botten med det inträffade. Händelsen kommer att utredas och jag vill även ha ett klargörande kring hur och när man som anställd får utöva religiösa aktiviteter, oavsett det är ombord på fordon eller på annat sätt ute i trafiken.” skriver Kristoffer Tamsons på Facebook.

Under onsdagen tvingades Keolis att gå ut i tidningen Arbetet för att klargöra att bussföraren på intet sätt har gjort något fel.

– Han har haft paus på ändstationen och då är det väldigt viktigt med återhämtningen de minuter som föraren har. Då är rutinen att man har dörrarna stängda och ägnar sig åt återhämtning. Det kan vara vad man själv vill, korsord, gymnastik, böner eller vad som helst, sade Keolis Anders Lagerström till tidningen Arbetet.

I en anständig värld kan man då tänka sig att Trafikborgarrådet skulle be bussföraren om ursäkt, men det gör inte Kristoffer Tamsons. Istället fortsätter han att misstänkliggöra föraren och börjar raljera över Anders Lagerströms uttalande.

På Facebook skriver Kristoffer Tamsons:

”Vidare har kunnat konstateras att denna incident tog sin inledning då föraren hade rast. Att under rasten ha dörrarna stängda och inte släppa ombord passagerare är tillåtet. Att under sin rast lösa korsord, läsa det kommunistiska manifestet eller be en bön är även det fullt tillåtet.

Slutligen kan konstateras att ord står mot ord, där resenären i sin anmälan hävdar sig först ignorerad, sedan illa bemött och så otrygg att denne valt att lämna platsen med annat färdmedel. Det ser vi mycket allvarligt på. Föraren å sin sida vittnar om att denne upplevt situationen som obehaglig. Det finns skäl att misstänka att bemötandet i detta fall hade kunnat vara annat, men några formella fel har alltså inte kunnat beläggas.”

Hanteringen av detta ärendet är anmärkningsvärt. Som Trafikborgarråd har Tamsons ingenting med enskilda ärenden och klagomål att göra, att han därefter hänger ut och misstänkliggöra en välfärdsarbetare som är anställd inom hans eget landstingsområde måste betraktas som ett rejält övertramp. Inget landstingsråd har mandat att uttala sig om enskilda löntagare..

Det är alldeles uppenbart att Kristoffer Tamsons saknar en anständig syn på arbetare, hans attityd gentemot den utsatte bussföraren tyder på att Tamsons ser de människor som tar oss till och från arbetet, till och från vänner och nöjen, som nån form av robotiserade tjänstehjon som inte ska göra annat än buga, bocka och hålla käft.

Det är för övrigt inte första gången Kristoffer Tamsons har gett uttryck för klassförakt. I juni 2018 proklamerade han att tunnelbanestationerna Rinkeby, Tensta, Hjulsta och Rissne som så kallade ”No go”-zoner. Att resenärerna som pendlar till och från dessa stationer inte känner igen sig i beskrivningen, betydde inget för Herr Tamsons. Han hade ju varit där på studiebesök.

I maj i år kläckte han ur sig förslaget om att den som plankar på tunnelbanan ska dömas till fängelse. I samma veva beslutade Tamsons eget parti att slopa gratis busskort till barn och ungdomar på sommarloven.

I vanlig högborgerlig anda så är det arbetarna och arbetarnas barn som skall kröka rygg och veta hut.

Boende i Gamla Stan i Stockholm, på promenadavstånd från Landstingshuset på Kungsholmen, visar Kristoffer Tamsons ännu en gång att han gör skillnad på folk och folk. Vissa ska tjäna och andra ska betjänas. Vissa ska äga andra ska exploateras. Det är inte denna sorts politiker vi behöver i Stockholm.

Loan Sundman
redaktionen@aktuelltfokus.se