Kontakta oss

INRIKES

Dömda tortyrmördaren ”årets aktivist” hos NMR

Publicerat

den

Christer Karlsson - Aktuellt Fokus

HÖGERVÅLDET Tortyr-mördaren Rami Joukanen har släppts från fängelset. I år blev han utsedd till ”årets aktivist” av nazistorganisationen Nordiska Motståndsrörelsen.

Den nazistiska aktivisten Rami Joukanen mördade 2007 en rullstolsbunden man i sitt hem i Upplands-Väsby under vad polisen beskrivit som ”tortyrliknande former”. Misshandeln som utfördes av Joukanen och två av hans kamrater ska ha pågått i timmar och innefattat våld med basebollträn, knogjärn och knivar. Dödsmisshandeln filmades och cirkulerade i slutna nazistiska kretsar, Joukanen hade då försett filmen med en text som löd ”NS-kickers” (NS=Nationalsocialist).

Efter avtjänat straff flyttade Joukanen till Finland och gick med i den finska avdelningen av Nordiska Motståndsrörelsen. I år belönade NMR:s finska gren Joukanen med utmärkelsen ”årets aktivist”, skriver finska Varisverkosto på sin hemsida.

”Följer ett mönster”

Utnämningen av Joukanen till ”årets aktivist” följer ett mönster för den högerextrema rörelsen, skriver Varisverkosto.

– Utnämningen av Rami Joukanen följer samma mönster som utnämningen av Jesse Torniainen i Stockholm 2017.

2017 mördades antirasisten Jimi Kartunnen på öppen gata i Helsingfors för att han gick fram och sade emot nazisterna. Efteråt utnämndes mördaren Jesse Torniainen till årets aktivist av NMR.

– Nazistorganisationen belönar sina mest våldsamma medlemmar, skriver Varisverkosto.

Läs också: NMR-aktivistens selfie avslöjade NMR:s lögnrapporter

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se