Kontakta oss

INRIKES

Internationella valobservatörer ska övervaka svenska valet

Publicerat

den

VAL2018 För första gången någonsin kommer ”Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa” – OSSE – skicka ut internationella valobservatörer till Sverige. Det berättar Sveriges radio Ekot.

Med anledning av den nya lagen om partistöd ska de internationella valobservatörerna framförallt studera hur de svenska valkampanjerna har finansierats. Det säger OSSE:s talesperson Thomas Rymer till Sveriges radio Ekot. Men det slutar inte där. Enligt OSSE finns det även anledning till att övervaka hur staten hanterar själva valprocessen. Thomas Rymer pekar bland annat ut att väljarna inte alltid har kunnat garanteras vara anonyma när de röstar.

OSSE pekar även ut att det inte har funnits tillräckligt många valsedlar från alla partier ute i vallokalerna. Ett faktum som har pågått sedan årtionden. Enligt Thomas Rymer är problemet framförallt synligt i vallokaler på glesbygden. Ett parti som har varit särskilt drabbat av valfusk är Kommunistiska Partiet. På valdagen 2014 plockades kommunisternas valsedlar bort i fem vallokaler i Trelleborg, i vissa av vallokalerna gjordes detta på uppmaning av ansvarig för lokalen. Efter förra valet har den lokala valnämnden därför sagt sig se över rutinerna och hur formerna för personalrekryteringen kan förbättras.

Källa: Ekot

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se