Kontakta oss

INRIKES

Ung Vänster: Stoppa kommersialiseringen av Pride

Publicerat

den

AF DEBATT Ung Vänster vill stoppa kommersialiseringen av Pride och sätta fokus på grundfrågorna som gjorde att Pride uppstod från första början. Det skriver Ung Vänsters Pridegrupp på AF Debatt.

Denna vecka arrangeras Pridefestivalen i Göteborg, vilket knappast kan ha undgått någon när hela staden pryds med regnbågsflaggor och affärerna fylls med diverse fabrikationer relaterade till eventet.

Det talas om kärleksfest och alla vill vara med och mysa i den festliga glitterbubblan. Men vad som skyms av skuggan i detta och blir dolt bakom kulisserna är den obekväma orsaken till att priderörelsen överhuvudtaget kom till och varför den fortfarande behövs.

Pride är inte en fest för att fira att kärleken är fri och tillhör alla, det är en folkrörelse och en kamp för att protestera mot att vi ännu inte nått dit. Det är HBTQ+personers egen krävda plattform att stå enade för vår rätt att finnas även utanför de snäva ramar som vi pressas till att passa in i. En plats där vi står upp emot de som kämpar hårdast för att skapa och upprätthålla dessa begränsningar.

Företagen och samhällets toppskikt är inte bidragande till att Pridefestivalen kan finnas utan orsaken till att den behövs. Det är genom reklam och marknadsföring som vi får förklarat för oss hur vi bör vara och hur vi bör leva.

Hela det marknadsekonomiska systemet överlever på att det finns sådana ramar och att alla ska vilja passa in i dem.

När vinstdrivande företag och politiker som försvarar ett sådant system säger sig stötta Priderörelsen är det endast ett kommersiellt knep för att nå ytterligare en målgrupp. Det är ett sätt att exponera sitt eget varumärke samtidigt som man osynliggör problemen och sitt eget ansvar över dessa. En genväg till att hamna på “rätt sida” utan att behöva rannsaka sin egen verksamhet eller utföra något egentligt arbete för HBTQ+personers rättigheter.

Det spelar ingen roll att polisen dansar i Prideparaden om de nästa arbetsdag deporterar HBTQ-flyktingar till länder där deras kärlek är olaglig.

Se på det såhär: Inga rättigheter för HBTQ+-personers rättigheter har hittills framkommit med hjälp av att ett ciderföretag dekorerat en flaska i regnbågsfärger, eller tack vare att ett klädföretag släppt en “pridekollektion”. Rättigheterna har nåtts genom gemensam kamp där människor har kämpat tillsammans för att kunna leva sina liv som de är.

Ett exempel, utav många, är när sjukdomsstämpeln på homosexualitet togs bort 1979. Det var resultatet av att HBTQ+personer ockuperade Socialstyrelsen och krävde att sjukdomsstämpeln skulle tas bort. Det var varken sponsorer, politiker eller polisbeskydd som låg bakom aktionen –  utan aktivister som genom att visa de fanns och att de inte tänkte ge upp, tog saken i egna händer och krävde sin rätt.

Pride kom till för att vi tröttnat på ett samhälle konstruerat i ett system som inte anser att vi passar in. Vi kommer fortsätta att kämpa för våra rättigheter oavsett hur mycket gratisprylar och pengar det ”ges bort” under festivalveckan. Vi finns hela tiden, varje år, varje dag och varje minut.

Vendela Ahlin och Sara Mellberg, Pridegruppen Ung Vänster
redaktionen@aktuelltfokus.se