Kontakta oss

UTRIKES

Donald Trumps attack riskerar få allvarliga följder

Publicerat

den

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons
Foto: Gage Skidmore

UTRIKES En av Irans främsta makthavare har dödats på order av Donald Trump. Nu väcks farhågor om ett regelrätt krig mellan USA och Iran.

I natt genomförde USA en drönarattack med mot en flygplats i Bagdad där den iranska generalen, Qassem Soleimani, befann sig. Den amerikanska attacken utfördes på order av USA:s president Donald Trump och lyckades döda Soleimani. Attacken tros bland annat vara ett led i den upptrappning som inneburit demonstrationer och upplopp vid USA:s ambassad i Bagdad under nyårsdagarna då pro-iranska demonstranter tog sig in i och satte eld på delar av ambassadbyggnaden. Drönarattacken skedde på Donald Trumps egna initiativ. Varken kongressen eller senaten blev informerad om vad som skulle ske.

Attacken mot Soleimani och spänningarna mellan USA och Iran kan bland annat förstås mot bakgrund av konflikten mellan Iran och Saudiarabien som pågått i snart 40 år, men som fullkomligen exploderade under det senaste decenniet. Iran och Saudiarabien representerar två konkurrerande islamistiska ideologier och har stridit militärt via mellanhänder i länder som Irak, Syrien och Yemen.

USA-allierade Saudiarabien har stöttat såväl Al-Qaida som Islamiska Staten ekonomiskt, bland annat för att mota bort iranskt inflytande i Levanten. General Soleimani har samtidigt byggt upp miliser för Irans räkning i omgivande länder. USA:s luftangrepp skedde när den iranska generalen anträffades i Bagdad strax efter att den amerikanska ambassaden attackerats av bland annat iranvänliga miliser. På bilder från stormningen av ambassaden kan man tydligt se hur människor viftade med flaggor tillhörande Shia-milisen Hizbollah.

Samtidigt har det pågått ett folkligt uppror i Irak sedan november 2019, där människor har protesterat mot arbetslöshet, korruption, dåligt fungerande myndigheter och utländskt inflytande i landet – till stor del iranskt men även amerikanskt. Demonstranter har blockerat hamnar för oljetrafik och stormat iranska konsulat där man vid ett tillfälle bytte ut den iranska flaggan mot en irakisk.

Det är svårt att spekulera i konsekvenserna av att USA nu har lyckats döda Soleimani. På kort sikt är den saudiska kungafamiljen säkerligen nöjd medan det religiösa och politiska ledarskapet i Iran utlovar stränga hämndaktioner. Insatserna har höjts rejält i en region där Iran, Saudiarabien och Turkiet går i cirklar om varandra.

Bedömare har flaggat för att Iran mycket väl kan försöka slå tillbaka mot USA genom bland annat cyberattacker och riktade avrättningar av amerikanska maktspelare på amerikansk och europeisk mark. Samtidigt väcks nu även farhågorna för att det geopolitiska spelet kan utmynna i ett regelrätt krig mellan de bägge länderna. Ett krig som skulle bli förödande för hela Mellanöstern men också för USA. Inte minst på grund av landets ekonomiska sits. USA:s statsskuld är för närvarande hela 23 biljoner dollar, och fortsätter att skena i rask takt. Det motsvarar ungefär 220 000 miljarder svenska kronor.

André Svensson
redaktionen@aktuelltfokus.se