Kontakta oss

UTRIKES

Häftiga USA-reaktioner på Trumps krigföring mot Iran

Publicerat

den

USA   Reaktionerna inom USA efter Donald Trumps avrättning av iranska toppgeneralen, Qassem Soleimani, är delade. Aktuellt Fokus har tagit en titt på pågående stämningen inom landet.

I natt svensk tid bröt nyheten att Qassem Soleimani har dödats i ett amerikanskt anfall i Irak. Soleimani var en toppgeneral inom Irans revolutionära garde, och Iran som utlöst en tre dagar lång landssorg utlovar hämnd för anfallet. Pentagon säger att Soleimani aktivt planerat attacker mot amerikanska diplomater och militärer i Irak och i hela regionen. I USA är landet splittrat över händelsen där en del välkomnar eskalationen och lägger sitt stöd bakom Trumps aktion. Inom den amerikanska vänstern fördöms attacken, och väcker minnen om den eskalering som ledde fram till Irakkriget.

Den amerikanska presidentkandidaten Bernie Sanders fördömer attacken och säger att eskalationen kan leda till ytterligare ett förödande krig i mellanöstern. Supportrar till Sanders uppmanar honom i kommentarsfältet att använda sin email-lista för att organisera protester mot eskalering.

Elizabeth Warren fördömer attacken, men möttes av kritik i kommentarsfältet där hon anklagas för att ha köpt in i högerns narrativ kring attacken. Detta eftersom hon fokuserade på att ett eventuellt krig mot Iran kan vara kostsamt för USA.

Joe Biden fördömer attacken på ett liknande sätt som Warren.

Uttalanden från Trump-administrationen

Trump tweetade en bild på amerikanska flaggan utan vidare förklaring efter den beordrade avrättningen.

Utrikesminister Mike Pompeo beskriver anfallet som defensivt och uttrycker att USA är dedikerade till deeskalering.

Uttalanden från mediepersonligheter

TYT:s reporter Emma Vigeland hamnade i ett twitterbråk med högerprofilen Ben Shapiro som stödjer attacken. Detta efter att hon ställt frågan om bland annat George W Bush som också begått krigsbrott, borde bli avrättade.

Nykonservativa politiska kommentatorn David Frum beklagar att administrationen tappat omvärldens förtroende, men valde att inte fördöma attacken.

The Intercepts byråchef för Washington DC ställer sig frågande till hur USA skulle svara på en liknande attack från Iran.

George W. Bush pressekreterare Ari Fletcher säger att attacken kan katalysera protester inom Iran mot regimen.

MSNBC programledaren Chris Hayes beklagar hållningen från nykonservativa politiker som förespråkat krig under hans livstid.

Den progressiva programledaren Sam Seder likställer utrikesminister Pompeos uttalande om att Irans befolkning ser dödsfallet som en befrielse med den iscensatta nedrivningen av Saddam Husseins staty i Irak.

Debatt utbröt hos FOX News när Geraldo Riviera kritiserade attacken.

Ville Hattara
redaktionen@aktuelltfokus.se