Kontakta oss

INRIKES

Dubbla budskap om SD från Anna Kinberg Batra

Publicerat

den

INRIKES| På Moderaternas presskonferens tidigare idag klargjorde partiledaren Anna Kinberg Batra att hon är beredd att fälla regeringen. När det gäller relationen till Sverigedemokraterna var det dubbla budskap från Moderatledarens sida.

Anna Kinberg Batra är beredd att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna till hösten. Det uppgav Moderatledaren på Moderaternas presskonferens tidigare idag. Trots klargörandet betonade Kinberg Batra även att hon inte vill inleda något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. Som skäl för att utesluta Sverigedemokraterna från ett framtida regeringssamarbete uppgav Moderatledaren att SD inte passar i en svensk regering eftersom partiet inte kan ta det ansvar som krävs för att leda ett land.

– Jag vill säga en sak jag inte vill och det är att inleda ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna – eller Vänsterpartiet. Det är två partier som inte passar i regering i Sverige, och som inte kan ta det ansvar som innebär att leda ett land. Inte minst i osäkra tider, sade Anna Kinberg Batra under presskonferensens inledning.

Moderaternas nuvarande strategiska linje är således att äta kakan och ha den kvar. Åtminstone när det gäller relationen till Sverigedemokraterna.

– I enskilda frågor där det finns förutsättningar för att komma överens tycker jag inte att vi ska utesluta att bilda majoriteter med Sverigedemokraterna. Det betyder ju att man måste prata med varandra i utskotten. Återigen vill jag poängtera att jag inte vill inleda regeringsförhandlingar, regeringssamarbete eller budgetsamarbete med Sverigedemokraterna.

Till tidningen Aftonbladet skriver Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, att han ser positivt på moderatledarens utspel. ”Det är positivt att Anna Kinberg Batra nu är tydlig med att hon faktiskt vill genomföra sin politik i praktiken. Men det är märkligt att det tog mer än en halv mandatperiod att komma fram till det”, skriver Jimmie Åkesson i ett sms till Aftonbladet.

 

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se