Kontakta oss

INRIKES

Misshandel och knark i skolan – ”en gråzon” enligt Lundsberg!

Publicerat

den

INRIKES| I en intervju med tidningen Aftonbladet säger Lundsbergs vice styrelseordförande Johan von Scheele att skolan inte har som praxis att anmäla misshandel och våld. Elever på skolan behöver inte ens räkna med påföljder om de begår narkotikabrott.

När tidningen Aftonbladet intervjuar Johan von Scheele säger han bland annat att man inte behöver kontakta myndigheter om elever på skolan knarkar.

– Misstänker vi att lagen överträds är vi skyldiga att anmäla. Men sedan har vi också den vanliga ordningsbiten på skolan. Ungdomar kan slåss, dricka alkohol eller missbruka droger. Men det är inte alls så att man måste kontakta polisen varje gång, säger Johan von Scheele till Aftonbladet.

Våld är en gråzon

När Johan von Scheele förklarar Lundsbergs syn på våld i skolan framgår det att man anser att våld är att betrakta som en gråzon. Enligt Johan von Scheele anmäls endast så kallat övervåld. Vad som menas med övervåld framgår däremot inte.

– Ja, alltså, där har vi ju en gråzon kan man säga. Om ungdomar ryker ihop och bankar på varandra så är det ingenting som polisanmäls. Men om det bedöms vara ett övervåld, då är det ett lagbrott, säger Johan von Scheele.

Skolinspektionen inleder utredning

Dessa uttalanden kommer efter nya avslöjanden om sexuella övergrepp och våld på Lundsberg. Skolan har sedan tidigare varit föremål för flera utredningar men har ändå fått fortsätta bedriva skolverksamhet. Lundsberg grundades 1896 och är tätt förknippad med både ägarklass och politisk maktelit.

Under förmiddagen meddelade Skolinspektionen att man kommer inleda ytterligare en utredning av privatskolan. Enligt Skolinspektionen är anställda inom Skolverket skyldiga att anmäla våld, narkotikabrott och destruktivt beteende när det gäller elever under 18 år.

 

Text: Maria Johansson – Foto: Wikicommons
maria.johansson@aktuelltfokus.se