Kontakta oss

iFOKUS

Ebba Busch medlem i fundamentalistisk sektkyrka

Publicerat

den

Foto: Per Pettersson

iFOKUS     Vill tvinga våldtagna föda våldtäktsmännens barn, kontrollerar vilka personer medlemmarna får dejta, trakasserar medlemmar som vill lämna och mörkar pedofilskandaler. Aktuellt Fokus granskar Ebba Busch kyrka.

Hillsong Church etablerade sig i Sverige 2006. Sedan dess har rörelsen uppmärksammats för att dom vill förbjuda stamcellsforskning och abort. Med musiker, influencers och gudstjänster inspirerade av USA:s megakyrkor försöker Hillsong-rörelsen locka in unga människor till kyrkan. Rörelsens svenska grundare Andreas och Lina Nielsen har en fundamentalistisk syn på bibeln och är emot kvinnors rätt till abort i Sverige. Enligt Hillsong Church ska våldtagna kvinnor tvingas föda våldtäktsmännens barn, gör dom abort hamnar dom i helvetet.

Ebba Busch dolda medlemskap

På bara femton år har Hillsong-rörelsen rekryterat flera hundra medlemmar. Vad den breda allmänheten inte vet om är att en av de mest kända medlemmarna är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Ebba Busch har varit medlem i Hillsong Church sedan åtminstone 2014. Fyra år senare 2018 ställde Ebba Busch upp i Hillsong-rörelsens poddsatsning, ”Sisterhood Podden”, med grundaren Lina Nielsen. Trots att Ebba Busch fortfarande syns på kyrkans gudstjänster har hon på senare år försökt tona ned och dölja att hon är med i den kristna sekten.

Ebba Busch och Lina Nielsen

Trakasserar medlemmar som vill lämna

Trots att Hillsong bara har funnits i Sverige i femton år har sekten redan drabbats av flera avhopp och sektbeskyllningar. På sajten Exodus delar människor som har varit med i sekter och andra extrema religiösa miljöer med sig om sina tankar och känslor. Där uppger tre av varandra oberoende personer sina erfarenheter av Hillsong Church. Bland dem en kvinna som berättar hur hon som 17-åring trakasserades när hon försökte lämna Hillsong Church. Hon beskriver bland annat hur hon kontaktades av andra för henne helt okända personer som berättade att hur mycket dom saknade henne i kyrkan. I efterhand är kvinnan övertygad om att Hillsong Chruch har något slags system för att kontakta medlemmar som väljer att lämna.

När jag en dag bestämde mig för att vara redo att sluta gå till kyrkan (eftersom jag slutat tro teoretiskt redan sex år tidigare men av respekt till familj m.m fortsatt) så var det extremt jobbigt att olika människor hörde av sig först veckovis och sedan månadsvis i ett år (!) och berättade hur mycket de saknade mig i kyrkan. Ofta av personer jag aldrig ens pratat med.”, skriver kvinnan.

En annan kvinna beskriver hur hennes mentala hälsa bröts ned efter hon hade växt upp i pingströrelsen och slutligen hamnade i Hillsong Church. Kvinnan beskriver hur hon varje dag sedan hon lämnade, tvingas övertyga sig själv om att hon inte kommer hamna i helvetet.

Men varenda dag tvingas jag ägna tid åt att rättfärdiga mig själv och att jag valt att lämna. Att kolla mig själv i spegeln och säga högt ”du kommer inte att brinna i helvetet i en evighet”. Och det är en enorm börda som jag önskar att jag slapp bära.”, skrev kvinnan 2020.

Kontrollerar vem avhopparna får dejta

I andra delar av världen har Hillsong Church varit iblandade i allt från pedofilskandaler till slaveriskandaler. Avhoppare från Australien har tidigare avslöjat att Hillsong Church krävde att enskilda medlemmar skulle arbeta gratis under slavliknande förhållanden och ägna sina liv åt kyrkan. Inte nog med det, medlemmarna fick inte heller dejta vem dom ville. Skulle dom överhuvudtaget gå ut på dejt var det med någon som Hillsong Church hade valt åt dom.

”Du var tvungen att be en pastor om tillstånd för att dejta. De var tvungna att välja personen du dejtade också. Om de tror att ditt förhållande inte är vad de gillar, kommer de att säga åt dig att det inte är tillåtet”, sa före detta sektmedlemmen Yolandi Bosch till The Post i en artikel som publicerades 2020.

Skakas av pedofilskandaler

Pedofil- och våldtäktsskandaler har bland annat avslöjats i en rad länder, däribland Australien, Storbritannien och USA. För bara ett par veckor sedan meddelade rörelsens grundare, Brian Houston, att han lämnar rollen som Hillsong Churchs globala ledare. Brian Houston står åtalad och väntar på att ställas inför rättegång efter det blev känt att han försökt mörka våldtäkter på barn.

Brian Houston kände till att hans numera avlidna far, även han pastor, hade begått sexuella övergrepp mot barn. Enligt uppgift försökte Brian Houston aktivt mörka och ned han hade våldtagit nio pojkar.

Belönade gärningsmannen

Kvinnor vittnat om att sexuella övergrepp och våldtäkter har skett inne i kyrkornas lokaler. Amerikanskan Anna Crenshaw vittnade i bland annat 60 minutes om hur en av kyrkans anställda utsatte henne för sexuella övergrepp. Kvinnan polisanmälde händelsen och berättade vad som hade hänt till den lokala kyrkan, sen hörde hon ingenting. Först tre månader senare höll kyrkan ett samtal med mannen, samma dag valdes mannens fru till kyrkans nya ledare.

Mannen erkände handlingarna och dömdes för sexuellt ofredande i rättegång. Kort därpå belönade Hillsong Church honom med en befordran.

KD vägrar svara på frågor

När Aktuellt Fokus ringer till KD:s pressavdelning för att ställa frågor om Ebba Busch och Hillsong-rörelsen blev svaret endast ett enkelt: ”Vi har ingenting att säga”. Sedan avslutade dom samtalet.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se