Kontakta oss

EKONOMI

Nu vill nyliberalerna även privatisera månen

Publicerat

den

RYMDKAPITALISM    Existerar fattigdomen på jorden för att världspolitikerna inte har privatiserat och gett månen till kapitalister? Det hävdar den nyliberala lobbygruppen i en ny rapport. Och nej, det här är inte ett tidigt första april-skämt…

Det är den inflytelserika nyliberala  lobbygruppen Adam Smith Institute som föreslår att månen ska privatiseras och säljas till kapitalister.

Som det är idag kan enskilda länder och privatpersoner inte äga delar av månen. 1967 slöts ett internationellt avtal där enskilda länder och privatpersoner förbjuds att äga egendom i rymden. Men det vill den nyliberala lobbygruppen ändra på genom att införa kapitalism på månen.

I rapporten föreslår de brittiska lobbyisterna en modell där månens yta delas upp av olika länder som sedan hyr ut marken till kapitalister. Ett av argumenten är att kapitalismen på månen skulle främja en helt ny form av rymdturism för överklassen.

”Kan utrota världsfattigdomen”

Men det är inte bara rymdturismen som anges som argument. I rapporten hävdar Adam Smith Institute även att privatiseringen av månen skulle leda till ett slut för världsfattigdomen. Då skulle kapitalisternas rikedomar helt magiskt sippra ned på resten av världen. Har vi hört den förut?

Att utrota världsfattigdomen skulle kosta drygt 175 miljarder dollar om året och ta drygt 20 år innan man kan se permanenta resultat. Om omvärlden hade stängt ned skatteparadisen och en procent av världens rikaste miljardärer hade betalat förmögenhetsskatt hade världsfattigdomen kunnat utrotas utan rymdkapitalism.

Sedan 1980-talet fram tills pandemin hade drygt 1,3 miljarder människor världen över lyfts från extrem fattigdom. Enligt världsbanken är det framförallt Kina som är anledningen till de positiva världssiffrorna. Sedan 1980-talet då Kina började praktisera det man kallar för den ”kinesiska socialismen” och ”ett land, två system”-modellen har över 800 miljoner kineser lyfts från fattigdomen. Idag har Kina mindre extrem fattigdom än vad USA har.

Brittiska motsvarigheten till Timbro

Med svenska mått mätt fungerar Adam Smith Institute som Svenskt Näringslivs tankesmedja Timbro. Syftet är att påverka politiken och när det gäller Adam Smith Institute så har dom verkligen lyckats påverka genom åren. Det var till exempel Adam Smith Institute som låg bakom flera av de arbetarfientliga reformer som genomfördes under Thatcher-eran.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se