Kontakta oss

KRÖNIKA

Ebba Busch nya övertramp: Vill granska 81-åringens läkarjournaler

Publicerat

den

KRÖNIKA Ebba Buschs korståg mot 81-åriga Esbjörn blottar en iskall och girig partiledare som är beredd att göra vad som helst för att sko sig ekonomiskt. Nu har KD-ledaren passerat ytterligare en gräns.

Hustvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn, 81, har till stor del kommit att handla om huruvida Esbjörn till fullo förstod omständigheterna runt försäljningen.

Det började med att Ebba Busch köpte en fastighet av 81 åriga Esbjörn. Dagen efter ångrade han sig och sedan dess har han försökt upphäva köpet. Men KD-ledaren ger sig inte förrän 81-åringen är borta ur bilden och huset är hennes. Vilket blev tydligt när Ebba Busch drog 81-åringen inför rätta.

Under utredningen av fallet framgår det att Ebba Busch gav 3,9 miljoner för fastigheten men att en fastighetstaxerare senare har värderat fastigheten till 5,7 miljoner kronor. Om den oberoende värderingen stämmer innebär det att Ebba Busch köpte fastigheten till ett underpris på nästan två miljoner kronor.

Till stor del har tvisten handlat om huruvida 81-åriga Esbjörn verkligen förstod vad han skrev på under försäljningen. 81-åringen har bland annat uppgett att han kände sig pressad och stressad av att Ebba Busch tjatade på honom. Nyligen skickade Esbjörns juridiska ombud in en läkarundersökning om Esbjörns kognitiva förmåga till Uppsala tingsrätt. Utlåtandet bygger bland annat på känsligt material som äldre journaler, telefonintervjuer och läkarundersökningar.

Som om underpris och psykisk press av en 81-åring inte vore nog. Nu visar det sig dessutom att KD-ledaren desperat har begärt att ta del av alla psykologiska undersökningar som gjorts av Esbjörn. Det uppger Ebba Buschs jurist Katrin Björklund. Ett slags all time low för KD-ledaren. Alla förstår ju att det handlar om att försöka misskreditera Esbjörn. Ebba Busch hade nämligen inte förlorat något på att låta tingsrätten bedöma undersökningarna på egen hand. Men istället ska det läsas känsliga undersökningar i syfte att misskreditera en åldring. Det är vad man kallar ynkedom.

Ebba Busch må ha 1,8 miljoner skäl till att försöka vräka Esbjörn från sin släktgård. Men frågan är om det är värt det. I skrivande stund har väljarna börjat fly från Ebba Buschs KD. Så sent som under onsdagen presenterade Novus en opinionsmätning där partiet återigen närmar sig riksdagsspärren. Att partiledaren för ett krisande parti beter sig som ett girigt psykfall mot en åldring på 81 år hjälper knappast till.

Det är lång tid tills nästa val. Kristdemokraterna kommer säkert hinna gå upp en procent eller två i opinionsmätningarna till dess. Men risken är också rätt stor att så inte blir fallet. Inför valet 2018 var risken stor att Kristdemokraterna inte skulle klara av att nå upp till riksdagsspärren. Ett upprop bland högerprofiler som Tino Sanandaji ledde till att delar av den konservativa högern började uppmana människor till att stödrösta på Kristdemokraterna. Frågan är om det går att göra en repris på det 2022. Ingenting är väl omöjligt men själv är tveksam till om högerväljarna känner att dom har fått valuta för pengarna.

Hitrills har stödröstarna fått rabiata abortmotståndare, kristna fundamentalister, korrupta politiker och en partiledare som försöker ta svart bälte i girighet. Kanske inte jätteimponerande för gemene man.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se