Kontakta oss

INRIKES

Här jämför Jonas Sjöstedt Academedia med herpes

Publicerat

den

Foto: Politikerveckan Almedalen

INRIKES    Skolkoncernens nya rekordvinst fick före detta vänsterledaren Jonas Sjöstedt att jämföra skolkapitalisterna med herpes. ”Parasiter”, skriver den folkkära opinionsbildaren på Twitter.

Den skattefinansierade koncernen redovisar ett resultat på hela 173 miljoner kronor under räkenskapsårets andra kvartal, oktober-december. Academedias rekordvinst sker på skattebetalarnas bekostnad och kommer inte återinvesteras i skolan. Istället kommer pengarna delas ut till koncernens aktieägare. Något som har fått många svenskar att reagera. En av alla som har reagerat är före detta vänsterledaren Jonas Sjöstedt. På Twitter kommenterade han Academedias rekordvinst med ordet ”Parasiter”.

Att kalla skolkapitalister för parasiter var inte särskilt populärt bland uttalade högerprofiler som krävde Jonas Sjöstedt skulle hålla god ton i samhällsdebatten. ”Du kan argumentera bättre Jonas. Höj nivån.”, skrev en högerprofil till Sjöstedt. Varpå Sjöstedt replikerade: ”Ok, de är som herpes, lika folkkära och lika svåra att bli av med.”.

Mörkade vinsterna

Om Academedia betalar skatt kommer koncernens ägare få drygt 133 miljoner kronor. Men frågan är om koncernens vinstuppgifter stämmer. Redan 2014 kunde Aftonbladet avslöja hur Academedia under flera år mörkat koncernens vinster genom skatteplanering. Istället för att återinvestera skatteresurserna i skolan har koncernens ägare bland annat valt att betala av lån för några av storägarna.

Storägare är bland annat holdingbolaget Mellby Gård, Handelsbanken Fonder, Capital Group och Nordea Fonder.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se