Kontakta oss

INRIKES

Här poserar Centertoppen med en tavla där han spränger LO-borgen

Publicerat

den

Faksimil twitter

INRIKES Centerstudenter delade ut ett diplom till Martin Ådahl och förklarade honom som årets centerparlamentariker. Diplomet är i form av en tavla där han spränger LO-borgen. Initialt hyllades tavlan av ledande centerpolitiker men flera av dom har nu tvingats att pudla av partiets ledning.

Igår valde Centerstudenter att dela ut sitt pris för årets centerparlamentariker. Vinnaren blev Martin Ådahl som är Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson. Han är personen som ligger bakom privatiseringen och avskaffandet av arbetsförmedlingen vilket är anledningen till att han tilldelas priset.

På twitter valde Centerstudenter att dela med sig av en bild på ceremonin. På bilden så står Ådahl tillsammans med föreningens ordförande Julia Eriksson. Diplomet som han tillgavs är en tavla där Ådahl med uppkavlade armar står framför LO-borgen samtidigt som den sprängs.

Den våldsbejakande tavlan hyllades av flera ledande C-politiker. Ådahl valde att retweeta bilden på sin egen sida. Emil Källström centerpartiets ekonomisk politiska talesperson retweetade bilden och skrev ”Helt magisk tavla! Grattis”. Både Ådahl och Källström har numera pudlat och tagit bort sina inlägg åpå twitter. Ådahl har bett om ursäkt men Källström har inte uttalat sig om händelsen. Centerstudenter har inte tagit avstånd och har kvar bilden på twitter.

Våldsbejakande nyliberalism

Ådahl och Centerstudenter är inte de första nyliberalerna som kopplas till bombromantik. Under 90-talet fanns den nyliberala organisationen Frihetsfronten med Mats Hinze i fronten. Hinze utförde flera terrordåd där han använde sig av mordbrand och bomber. 1998 dömdes han av Svea hovrätt till sju års fängelse för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och mordbrand.

Hinzes aktioner skedde i protest mot att Stockholm ville arrangera OS 2004. En annan påstådd terrorgrupp som var aktiv och hade samma motiv under samma tidpunkt var ”Vi som byggde Sverige” som tog på sig ansvaret för bomben på Stockholms stadion 1997. Vilka ”Vi som byggde Sverige” var lyckades polisen aldrig avslöja men gruppens aktioner upphörde efter att Hinze blivit gripen.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se