Kontakta oss

INRIKES

Ebba Busch Thor visar varför religiösa friskolor borde förbjudas

Publicerat

den

HÖGERN Nu sällar sig Kristdemokraterna till de borgerliga partier som propagerar för att införa en svensk litterär kanon. När KD-ledaren Ebba Busch Thor besökte SVT Aktuellt blev hon ombedd att namnge författarna till tre svenska klassiker. KD-ledaren kunde inte en enda.

Ebba Busch Thor går i bräschen för att införa en svensk litterär kanon, det vill säga samling av verk som anses vara särskilt viktiga för det svenska litterära kulturlivet. Men i SVT Aktuellt kunde hon inte namnge författarna till ”Gösta Berlings saga”, ”Giftas” och ”Gentlemen” – tre svenska klassiker skrivna av Selma Lagerlöf, August Strindberg och Klas Östergren.

Busch Thors haveri i direktsänd TV är i sig självt ett gott argument till varför religiösa friskolor bör förbjudas; Busch-Thor gick nämligen i den extremkristna sekten Livets Ords religiösa grundskola under hela sin uppväxt, från ettan till nian. KD-ledaren är alltså ett talande exempel på varför ideologiskt och konfessionellt drivna skolor är en dålig idé, om vi vill hålla kunskapssamhället och bildningen vid liv.

Livets ord och psykisk ohälsa

Redan i början av 1990-talet visade en studie gjord på Livets ords grundskola, baserad på intervjuer med 43 före detta elever vid Livets Ords Bibelskola, att flera personer visade symptom på psykisk ohälsa kort efter att ha slutat skolan. I studien som gjordes av Torbjörn Swartling framgår det även att flera avhoppare har begått självmord på grund av sin tillvaro inom Livets ord. Slutsatserna har dragits av avskedsbrev och intervjuer med anhöriga.

I ett fall från mitten av 1990-talet ville en svensk pastor i Livets ord i Stockholm skiljas från sin fru. Det ledde till att församlingen började lägga sig i parets förhållande och utöva påtryckningar, samt i viss mån telefontrakasserier. Det är en händelse som anses vara vardagsmat inom rörelsen.

Elever trodde att jorden var tiotusen år ganmal

I en anmälan till Skolverket i början av 00-talet vittnade en före detta lärare om att Livets Ords elever undanhållits vetenskapliga fakta om jordens uppkomst. Läraren vittnade bland annat om elever som på fullaste allvar trodde att jorden var 10 000 år gammal.

När Skolverket genomförde en tillsyn av grundskolan och rörelsens egna gymnasium slog man fast att det fanns allvarliga brister. Exempelvis fanns inget utrymme för kritiskt tänkande. När Skolverkets undervisningsråd, Ulf Lindberg kommenterade bristerna till TT anmärkte han på skolans auktoritära ledning.

– Eleverna ska enligt läroplanen formas till kritiskt tänkande personer och lära sig ta ställning. Genom den här väldigt auktoritära ledningen tar man ifrån eleverna möjligheten att utvecklas så, sade han till TT.

Det öppna föraktet för vetenskap, bildning och verkligheten borde räcka för att stänga Livets ords möjlighet till att driva skolor. Men i landet Sverige får religiösa sekter driva skolor och påverka barnen genom deras uppväxt med statens goda minne. I landet Sverige får till och med McDonalds driva skolor om de vill. Att barnen får en usel bildningsnivå är struntsamma i det nyliberala samhället. Kanske är detta en förklaring till varför KD-ledaren Ebba Busch Thor inte kunde namnen på arbetarförfattare. Eller så kanske det bara är som så att den kristna högern tycker att arbetarförfattare inte är så viktiga?

Hur som haver är Ebba Busch Thor ett talande exempel på varför religiösa friskolor borde förbjudas.

 

Maria Johansson maria.johansson@aktuelltfokus.se