Kontakta oss

EKONOMI

Efter Allradomen – dömda och deras miljoner försvunna

Publicerat

den

EKONOMI Hovrätten dömer alla inblandade i Allrahärvan till fängelse. Den tidigare friande tingsrättsdomen ledde till att de nu dömda slapp häkte och fick tillbaka sina tillgångar som beslagtagits.

Tidigare idag meddelade Svea hovrätt att alla åtalade i Allrahärvan döms till fängelse. Männen ska betala 170 miljoner i skadestånd till Pensionsmyndigheten.

Alexander Ernstberger, Allras grundare och VD döms till sex års fängelse och tio års näringsförbud. Han har begått grovt mutbrott, tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman. Är häktad i sin frånvaro och efterlyst av polisen.

David Persson Rothman, medgrundare döms fem års fängelse och tio års näringsförbud. Rothman har begått penningstvättbrott, grovt mutbrott och tagande av muta. Är häktad i sin frånvaro och efterlyst av polisen.

Olle Marcusson, VD för mäklarföretaget Oak Capital och var ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg döms till fem års fängelse och tio års näringsförbud. Han dömdes för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott. Är häktad i sin frånvaro och efterlyst av polisen.

Johan Bergsgård, tidigare direktör för Allra döms till fängelse i fyra år. Han har begått grov trolöshet mot huvudman. Han är inte häktad men har fått ett reseförbud och ska gripas om han försöker lämna landet.

Friande tingsrättsdom och på fri fot
Thomas Hertz är åklagaren på ekobrottsmyndigheten som nystat upp Allrahärvan. Flera av de nu dömda satt häktade och fick tillgångar på ett värde mellan 200 till 242 miljoner kronor beslagtagna. Beslaget av tillgångarna var för att se till att säkra pengarna om de blev dömda att betala skadestånd.

Tingsrätten valde att fria alla inblandade i Allrahärvan vilket ledde till att de misstänkta inte satt häktade medan åklagaren överklagade till Svea hovrätt. Alla utom en av de misstänkta är häktade i sin frånvaro och efterlysta av polisen.

Tingsrättsdomen innebar också att de misstänkta fick tillbaka alla sina tillgångar och möjligheten att placera om dom. Hertz har uttalat sig kritiskt i flera medier och påpekar att det nu blir väldigt svårt att få tag på deras tillgångar för att betala ut skadeståndet till Pensionsmyndigheten.

Tvingades byta namn
Allra startades under namnet Svensk fondservice av Ernstberger och Rothman. Ernstberger hade en bakgrund inom IT och Rothman var en callcenterföretagare. De delade företagslokaler 2007 och bestämde sig för att ge sig in i finansbranschen tillsammans 2008.

De startade ursprungligen som pensionsrådgivare där de mot en årlig avgift och provisionsbaserad försäljning ska placera pensionssparares pengar i så lönsamma fonder som möjligt.

De två brottslingarna tyckte att pensionsrådgivningsbranschen omsatte för lite pengar och bestämde sig istället för att förvalta fonder. 2010 beviljades de ett tillstånd att starta en egen fond. Den egna fonden ledde till en stor finansiell framgång då de 2012 omsatte 236 miljarder kronor och förvaltade över 9 miljarder kronor åt 110 000 sparare.

2013 fick bolaget sitt första bakslag. Företaget använder sig av aggressiva försäljningsmetoder där de bland annat ignorerade nix-registret som ska stoppa telefonförsäljning. På en kort tid hade Konsumentverket fått in över 3000 klagomål riktade mot Ernstberger och Rothman och deras bolag.

När Svensk Fondservice hotades med böter bytte de namn till Allra. Samtidigt började bolaget kämpa mot den negativa bilden av bolaget genom att rekrytera flera kända personligheter som skulle ge dom legitimitet. Ebba Lindsö från Svenskt Näringsliv blev styrelseordförande för Allra samtidigt som hon var styrelseordförande för den statliga Sjunde AP-fonden. Den före detta moderate riksdagsmannen Anton Abele blev kommunikationsdirektör. Den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström blev också en del av styrelsen.

Mutbrottet
Domen i Allrahärvan handlar om ett mutbrott som skedde 2012. Under det året köptes värdepapper(warranter), till ett värde på ca 430 miljoner kronor i premiepensionsfonder som förvaltades av Svensk fondservice. 170 miljoner gick till bolaget Oak Capital Group AB. Genom Oaks ägarbolag användes drygt 100 miljoner av Ernstberger och Rothman för att köpa aktier.

Hovrätten anser att aktieköpen varit en muta och att det finns ett klart samband mellan värdepappersköpen och aktieköpen. Utredningen startades efter att Allras revisionsföretag Deloitte anmälde bolaget till Ekobrottsmyndigheten.

Det pågår också en utredning om misstänkt ekobrott i samband med namnbytet från Svensk fondservice till Allra då företaget också valde att flytta över fonderna till Luxemburg.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se