Kontakta oss

UTRIKES

Trump utfärdar inreseförbud för antifascister

Publicerat

den

Foto: Gary Skidmore

USA   President Donald Trump vill utfärda reseförbud för antifascister. Det framgår i ett nytt pressmeddelande från Vita huset.

Med endast två veckor kvar i Vita huset vill president Trump ge inreseförbud för människor som är emot fascism. I Trumps promemoria som har publicerats på Vita husets hemsida framgår det dessutom att Trumpadministrationen tror att förkortningen ”antifa” är någon form av organisation. I själva verket är det en förkortning av ordet ”antifascister”.

Från Vita husets hemsida.

”I synnerhet tyder pålitlig rapportering på att rörelsen som kallas Antifa är direkt eller indirekt ansvarig för en del av den senaste laglösheten i våra samhällen och har utnyttjat tragedier för att främja en radikal vänster, anarkistisk och ofta våldsam agenda.”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

Enligt president Donald Trump har ”antifa” stått bakom flera våldsamma kravaller i USA. Bland annat pekar han ut de antifascistiska protesterna mot den konservativa pedofilförsvararen Milo Yiannopoulos som inträffade i Berkeley 2017. I pressmeddelandet uppger Trump att det han kallar för ”antifa” är att betrakta som en terroristorganisation.

Hur USA ska kunna fastslå vem som är ”antifa” eller inte framgår inte av pressmeddelandet.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se