Kontakta oss

INRIKES

Efter valfiaskot – extremhögern skyller på valfusk

Publicerat

den

VAL2018 För flera högerextrema rörelser blev årets riksdagsval ett riktigt praktfiasko. Istället för att rannsaka sig själva och sin politik skyller flera av högerextremisterna på valfusk.

Riksdagsvalet 2018 blev ett fiasko för högerextrema Alternativ för Sverige och Nordiska Motståndsrörelsen. Sverigedemokraterna, som vissa av partiets gräsrötter hävdade skulle vinna valet med 25-30 procent växte endast med fyra procentenheter. Under valdagen skapade bittra högerextremister en Facebook-grupp med namnet ”Valfusk 2018”, i skrivande stund har gruppen drygt 1000 medlemmar.

”Alternativ för Sverige har raderats helt… (ca 5-6 procent) SD har bestulits på ca 8-12 procent. Vad vi pratar om är ca 1000.000 röster som har omplacerats eller manipulerats” skriver en upprörd så kallad ”Sverigevän” i gruppen.

I ”Stå Upp för Sverige”, landets största högerextrema Facebookgrupp, var tongångarna höga mot det så kallade ”fusket”. En som hävdade valfusk i gruppen är dokusåpakändisen Alva Orrenvade som var kandidat på SD Skövdes kommunlista. ”svenska medborgare tvingas lyssna på böneutrop fast vi själva inte får fira skolavslutningar i kyrkan för att vi kan kränka någon… och SD ökar 4%?” skriver hon i gruppen i ett inlägg som fått hela 1000 reaktioner.

Stora på internet – små i verkligheten

Rösträkningen är ännu inte klar men klart står att nybildade ”Alternativ för Sverige” fick betydligt färre röster i riksdagsvalet än vad de har följare på Facebook. AfS Göteborgs-avdelning skyller valfiaskot på nyanlända invandrare som funnits i landet i tre år, detta eftersom ”invandrare röstar vänster” enligt AfS Göteborg.

”Ser ut att bli under 1 procent?! […] Personligen är jag säker på att det är #valfusk. Under 1 % borde vi inte kunnat få. Och SD:s siffror är ännu mer katastrofala. Kan inte stämma” skriver en medlem i gruppen ”AfS – det bästa för Sverige”.

Läs också: Högerextremister skyller skogsbränderna på invandrare och vänstern

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se