Kontakta oss

INRIKES

Högerextremister skyller skogsbränderna på invandringen och vänstern

Publicerat

den

HÖGERN Flera skogsbränder rasar i landet. Trots den varma sommaren skyller högerextrema bränderna på invandring.

Sedan en månad tillbaka har Sverige drabbats av ett flertal stora skogsbränder. Den varma och regnfattiga sommaren är anledningen enligt meteorologer. Men den högerextrema nätmiljön har en annan teori; det är invandrares fel att skogsbränderna rasar.

I landets största högerextrema Facebook-grupp, ”Stå Upp för Sverige”, har flera inlägg i ämnet lagts upp. Det mest populära inlägget, som insinuerar att bränderna är anlagda av nyanlända invandrare, har fått hela 500 reaktioner och över hundra kommentarer från gruppens medlemmar, varav en överväldigande majoritet är inne på samma linje som trådskaparen. En av gruppens medlemmar från mellan-Sverige skriver ”muslimer har gett sig på samma taktik i USA, Spanien, Israel […] varför skulle Sverige vara skonad?”. Vissa av användarna menar att detta är tecken på att ett raskrig närmar sig, ”kriget är här” skriver en av gruppens medlemmar, en annan skriver ”Islamister som för krig mot oss otrogna och vårt land […] SD 2018, en början, sen startar de riktiga kriget.”.

Skyller på Daesh och ”extremvänstern”

Användarna i ”Stå Upp för Sverige” är inte ensamma om denna teori. Stefan Fahander som var med och arrangerade det högerextrema jippot ”Folkets Demonstration” som lades ner förra året. På Twitter skriver Fahlander att terrororganisationen Daesh uppmanat sina medlemmar och sympatisörer att starta bränder och att det kan vara anledningen till de svenska skogsbränderna.

Den högerextrema aktivisten Dennis Slotterborn var också aktiv i ”Folkets Demonstration”. Han har även varit med om att arrangera en demonstration mot fattiga som tvingas tigga på Stockholm gator. Slotterborn har en egen teori om bränderna. ”Skulle inte förvåna mig om det är extremvänstern som ligger bakom i ett försök att destabilisera landet”, skriver han på Twitter.

Läs också: Vänsterledaren: Låt värnpliktiga hjälpa tll med brandbekämpningen

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se