Kontakta oss

INRIKES

V splittrat efter Stockholmsdistriktets avgångskrav på Kakabaveh: ”Kommer bli negativa konsekvenser”

Publicerat

den

aminehV
VÄNSTERPARTIET| I ett uttalande från Vänsterpartiet Stockholm uppger partiets distriktsstyrelse att de inte har något förtroende för V-riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh. Distriktets agerande i frågan har mött hård intern kritik och nu menar flera aktiva V-partister att uttalandet kommer få negativa konsekvenser.

Amineh Kakabawehs egen distriktsstyrelse kommer inte backa upp henne i den pågående konflikten kring hennes rasistiska uttalande i samband med en delning på Facebook. Istället står det klart att distriktsstyrelsen kräver hennes avgång.

I ett uttalande som har publicerats på V-Stockholms hemsida skriver distriktsstyrelsen att de inte längre har något förtroende för Amineh Kakabaveh. Varken som företrädare eller som riksdagsledamot.

Vänsterpartisterna skriver även att beslutet grundar sig i att partiet måste vara konsekvent i sin antirasism. Vilket Vänsterpartiet inte är att betrakta som i dagsläget.

Splittrat parti

Distriktsstyrelsens hårda ord har försvarats på håll olika håll i partiet. Exempelvis har företrädare för Vänsterpartiet i Skåne, Göteborg och i Kalmar ställt sig bakom Stockholmsdistriktets styrelse i frågan. Även flera företrädare i Feministiskt Initiativ har hyllat uttalandet. Trots det visar det sig att oenigheten är stor.

Flera aktiva medlemmar och företrädare i Vänsterpartiet är kritiska och vägrar att ställa sig bakom distriktsstyrelsens uttalande. Bakgrunden till kritiken ligger i att Amineh Kakabaveh har befunnit sig i en mångårig personkonflikt med flera V-partister. Bland de som var först med att kräva hennes avgång återfanns flera personer som har pekats som en del i den mångåriga konflikten.

Anledningarna till konflikten uppges vara många. En av de springande punkterna visar sig däremot vara ideologisk. När Aktuellt Fokus talar med människor i Stockholmsdistriktet målas det upp två bilder av Amineh Kakabaveh.

Den ena bilden av riksdagsledamoten visar en politiker som till viss del tror på gamla socialistiska ideal. Hennes antiislamistiska ställningstaganden har mött stor respekt inom partiet och detsamma ska även gälla Amineh Kakabaveh traditionella feminism.

Den andra bilden av Kakabaveh är en politiker som inte vill anpassa sig till intersektionella analyser samt en person som använder sig av ett rasistiskt och ickeakademiskt språkbruk. Kakabaveh har även anklagats för att inte respektera internkulturen inom partiet.

Den sammantagna bilden visar en mångårig personkonflikt som har utvecklats till en ideologisk strid som har växt sig allt starkare genom åren.

Spär på personkonflikterna

Efter Stockholmsdistriktets uttalande har flera aktiva tjänstemän och företrädare tagit avstånd från uttalandet. V-partister på flera orter i landet anser även att distriktsstyrelsens uttalande spär på personkonflikterna i partiet vilket kan resultera i en djupare ideologisk splittring i Vänsterpartiet.

Till Aktuellt Fokus uppger en källa på Vänsterpartiets riksdagskansli att uttalandet från distriktsstyrelsen kommer leda till konsekvenser.

– Det här kommer leda till negativa konsekvenser. Inte bara i Stockholm utan även i andra delar av landet. I värsta fall kommer det bli nya avhopp, folk är verkligen trötta på alla konflikter och uteslutningshärvor, säger källan till Aktuellt Fokus.

Läs V-Stockholms uttalande här.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

granskapolitiker