Kontakta oss

UTRIKES

Elon Musk: vi gör en militärkupp var vi vill

Publicerat

den

Faksimil youtube

UTRIKES   Efter militärkuppen i Bolivia har landet börjat tömmas på litium. Ett av de företagen som använder naturresursen är Elon Musks Tesla och han har inga problem med militärkupper för att komma åt litium.

Bolivia är ett av de länderna som har störst tillgång till metallen litium. Litium har blivit en viktig komponent i batterierna till elbilar och annan elektronik. Litiumet börjar bli en av världens mest eftertraktade metaller i samband med att bilindustrin börjar tillverka allt fler elbilar.

I november förra året avsattes presidenten Evo Morales i en militärkupp och militärjuntan har snabbt sett till att internationella företag får tillgång till litiumet. Elon Musk som tillverkar elbilar genom företaget Tesla är en av de som gynnats och hyllar militärkuppen.

https://twitter.com/elonmusk/status/1286866843307737088

Den bolivianska militärjuntans utrikesminister Karen Longaric har skickat ut inbjudningar till bland annat Elon Musk och uppmanat han och andra företag kommer till landet och utvinna litium. Tesla köper in litium från bland annat det kinesiska företaget Ganfeng som utvinner litium i Bolivia.

Evo Morales, ursprungsbefolkningen och andra kritiker menar att utländska företag nu tömmer landet på deras resurser billigt. Vinsten går till företagen medan befolkningen blir kvar i sin fattigdom.

Morales hade tidigare startat upp Yacimientos de Litio Bolivianos, YLB ett statligt elbilsföretag. Genom att staten använder litium för att tillverka egna elbilar skulle invånarna få ta en större del av vinsten jämfört med när litiumet exporteras billigt. Militärjuntan har valt att avskaffa YLB.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se