Kontakta oss

UTRIKES

Erdogan planerar stoppa offensiv mot IS/Daesh

Publicerat

den

KAMPEN MOT DASH| Under Onsdagsmorgonen rapporterades det om att Erdogan gått in i Rojava med sin armé. Hans mål är inte bara att stoppa IS/Daesh utan även att stoppa den starkaste motparten till IS/Daesh: PKK.

Det är i efterdyningarna av den självmordsbombare som sprängde ett kurdiskt bröllop i staden Giazantep, Bakur, som Erdogan väljer att ge sig in i Rojava. Han har själv uttryckt det i ett tal att ”ingen kan säga att den syriska frågan inte påverkar Turkiets inre angelägenheter” i ett tal i Ankara, uppger Svenska Dagbladet.

Enligt Reuters verkar Erdogans ambition inte bara vara att stoppa IS/Daesh utan även att stoppa kurdiska PYDs väpnade gren YPG och YPJ att avancera västerut. YPG och YPJ har under en lång tid varit USAs största allierade i kampen mot IS/Daesh. Turkiet ser dem däremot som en terrorgrupp och Erdogans regim har tidigare uttryckt att de vill att även USA ska stämpla dem som en terrorgrupp.

Turkiet kräver för närvarande att de kurdiska grupperingar som befinner sig i området och deras allierade ska retirera österut om Eufrates. Enligt den kurdiska nyhetsajten Kurdish Question har man fördömt Erdogans handlingar som en attack mot alla kurder. Man ser Turkiets handlingar som riktade mot att få mer inflytande i Syriska regimens politik genom att smutskasta PKK och deras allierade som separatister. Avslutningsvis uppmanar man alla demokratiska röster i Syrien att ta avstånd och göra motstånd mot Turkiets handlingar.

Under hela sommaren har pk-medier valt att tiga medan Erdogan utfört hundratals terrordåd gentemot kurdiska bönder. Bland annat har turkiska armén bränt skog och förstört odlingsmark samtidigt som man förhindrat kurdiska folket från att släcka elden. Erdogan har sedan valet i höstas aktivt bedrivit smutskastningskampanj gentemot HDP, ett demokratiskt parti, som lyckades få fler röster än riksdagsspärren, som för närvarande ligger på 10%. PKK har även anklagat Turkiet för att låta IS/Daesh-rekryter gå över gränsen mellan Turkiet och Syrien utan några som helst problem.

Fotnot: Rojava är en kurdisk kanton som ockuperas av den syriska regimen, och Bakur är en kurdisk kanton som ockuperas av den turkiska regimen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se