Kontakta oss

UTRIKES

Finska folket nobbar NATO-samarbete

Publicerat

den

FINLAND| Det är inte bara i Sverige som NATO-samarbetet är på agendan. Sedan Rysslands annekteringen av Krim har debatten blossat upp i grannlandet Finland.

Hos de partierna i den finska riksdagen har det den senaste tiden svängt i frågan om NATO-samarbete, uppger Ny Tid. Då det har vanligt med NATO-kritiska röster bland parti-topparna har de flesta utom Vänsterförbundet svängt. Det är även stor skillnad mellan partiernas väljare i frågan och det är inte omöjligt att en framtida spricka mellan politikerklassen och finska folket uppstår på grund av NATO-frågan.

Ny Tid uppger även att de NATO-vänliga partierna är emot en folkomröstning då finska folket säger kategoriskt nej till NATO. Enligt opinionsundersökningar är det bara mellan 20 och 30 procent av finska folket som stödjer ett NATO-medlemskap. Finland är för närvarande involverad i NATO via programmet Partnerskap för fred (PFF) där även Sverige ingår.

I Sverige råder för närvarande Nej-sidan i NATO-frågan ledningen över Ja-sidan med 57 procent. Trots det kom regeringen att klubba igenom förslag som fått Sverige att närma sig ett NATO-medlemskap. Man har även låtit Sverige vara värdland för NATO-övningar där främst Gotland, Vättern och Norrland drabbats hårdast. Frågan om en folkomröstning för svenskt NATO-samarbete framstår som det bästa sättet för politikerklassen att visa huruvida man bryr sig om det svenska folkets demokratiska rättigheter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se