Kontakta oss

NOTISER

Erik Ullenhags låga ingångslöner är direkt kvinnofientliga

Publicerat

den

loan1
DEBATT | Högern i Sverige nådde ett nytt lågvattenmärke fredagen 4:e mars genom en debattartikel signerad av före detta integrationsministern Erik Ullenhag.

Herr Ullenhag hävdar att S och LO inte förstår att Sverige är ett land i förvandling och att dessa ingår i en ohederlig allians med SD om drömmen om folkhemmet. Bara det är anmärkningsvärt. Frågan Ullenhag debatterar är låglönearbeten för nyanlända och ungdomar, som om dessa inte redan finns. Enligt LOs granskning så ligger arbetarkvinnors löner i genomsnitt runt 17.000 kr/månaden, brutto. Högern vill ha ingångslöner för nyanlända och ungdomar mellan 14.000 – 16.000 Kronor brutto. Med argumentet att det alltid är bättre att få in en fot på arbetsmarknaden än att inte få det. Argumenten för så låga löner är samhällsfarligt.

Vår samhällsekonomi är byggd på skatteintäkter och konsumtion. Sverige går runt för att våra medborgare konsumerar. Högerns idéer om låglönejobb är rent skadliga för Svensk ekonomi. Jag är inte nationalekonom, jag är mor och familjeförsörjare, för mig är det logiskt att om en familj har det skralt så går pengarna till hyra och mat. Punkt. Inga pengar läggs på kläder, smink, heminredning, elektronik etc. etc. Fattiga människor konsumerar inte. Förstår inte Ullenhag att ju fler som inte har skäliga löner desto färre kommer att konsumera. Då sjunker kundunderlaget för handeln. Vilket gör att färre anställda behövs, arbetslösheten ökar och den nedåtgående spiralen kommer gå snabbt.

För inte tror väl högern att Sveriges rika 1% kan stå för hela Sveriges konsumtion? Hur många lyxbåtar de än köper. Jag fick en diskussion med Erik Ullenhag på Twitter där han hävdade att en nettolön på 11.500 kronor faktiskt är mer än vad 2,1 miljoner inkomsttagare har idag. På min direkta fråga vilka dessa 2,1 miljoner är så fick jag svaret: ”Många pensionärer, studenter och många av dem som saknar jobb eller är sjukskrivna.” Bland dessa grupper, bortsett från studenterna som lever snålt en tid för att få en välavlönad framtid, är en förödande stor del kvinnor.

Låga ingångslöner är även direkt kvinnofientliga, då det är mest kvinnor som arbetar inom låglönebranscherna, oftast även på deltid eller på tim/visstidsanställningar. Låga löner binder kvinnor vid partners för försörjnings skull, det minskar kvinnors rörlighet och möjligheter att styra sina egna liv.

Denna ekonomiska ofrihet kommer att följa arbetarkvinnorna ända upp och in i pensionen. Redan utsatta grupper som pensionärer, arbetslösa och sjuka kommer inte bli yngre, få bättre betalda arbeten eller bli friska om ännu fler människor tvingas in i fattigdom. Alliansen som hävdade att arbete ska löna sig tycker nu att det är helt ok med ”working class poor”. Min fråga blir osökt, Erik Ullenhag, när och för vilka tycker du att arbete ska löna sig? Vilka ska kunna konsumera och se till att hålla landet flytande? Den rika 1 procenten?

Loan Sundman
Skyddsombud Kommunal

Fortsätt läsa
Annons