Kontakta oss

NOTISER

Etablissemangets misslyckade linje håller inte – Så här stoppar vi ISIS!

Publicerat

den

kf1
LEDARE| Daesh är inte som andra terrorister men det är inte brutaliteten i deras våld som särskiljer dem från andra terrornätverk i världen. Det som skiljer Daesh åt från andra våldsamma politiska nätverk är deras politiska praktik.

En blandning av raffinerad propaganda, fascistisk omvärldsanalys och framförallt ett nyspråk som talar folkets språk är det som skiljer dem åt. Men det är bara den ena sidan av myntet. Den andra sidan är en kompott av maktlystenhet och hämnd mot det man ser som ett angreppskrig mot den arabisktalande befolkningen i Mellanöstern.

För den självradikaliserade muslimen som övergår till islamismen och funderar på att gå med Daesh är den egna tolkningen av islam en faktor men knappast en avgörande sådan. Nej för denna kategori är Ryska och Amerikanska bomber över civila en betydligt större faktor än vad koranen är. För de män som svär trohet till ISIS självutnämnda Kalifat på plats i Irak och Syrien är det snarare fattigdomen, kaoset och längtan efter fred, trygghet och ordning som är den avgörande faktorn.

Via intervjuer, dokumentärer, underrättelsetjänster och avhoppade medlemmar kan man få en samlad bild av vad det här är för rörelse. Därför bör man särskilja den västerländska kanonmaten med de människor som ligger bakom Daesh framgångar. Det är som att jämföra äpplen med päron.

Daesh handlar om politik. Den som tror att de endast löper amok och halshugger folk har inte förstått hur livet för allmänheten ser ut i de Daesh-ockuperade områdena. Bland det första som sker efter att en stad eller by har ockuperats är att man utrotar fattigdomen och hemlösheten. Människor må utsättas för ohyggliga brott men befolkningen i terrorväldets högerkvarter svälter åtminstone inte. En viktig bit att ta med i analysen då man försöker få ett grepp om vilken det är omvärlden har att göra med.

Med västerländska mått mätt har många svårt att förstå att några av världens värsta mördare behandlar hemlösa och fattiga bättre än vad exempelvis Malmö kommun gör. Man kan liksom inte föreställa sig att den här typen av människor kan ses som goda av människor världen över. Det är också en av de främsta anledningarna till att västerländska politiker och medier misslyckas så fatalt när det gäller kriget mot denna krigförande milis.

Rent militärt är Daesh försvar, milis och gerilla i ett. De har förmågan att transformera sig efter förutsättningarna. Propagandistiskt försöker man framställa sig på samma sätt som Europas högerradikala nationaliströrelser. Utåt sett backar de inte, de är positiva och de anspelar på djupa känslor om nationalism.

– Vi är alla araber, vi talar alla arabiska, vi behöver inga gränser, vi erkänner bara våra egna gränser och inte de nuvarande korrumperade staternas, är det ständiga mantrat. Ett mantra Daesh har gjort till verklighet då de helt sonika forcerade gränsen mellan Irak och Syrien med stora bulldozers och väpnade soldater.

– Nej till fackförbund, klasskamp splittrar folket, varken kapitalism eller socialism är också ett återkommande mantra. Slående likt europeiska högernationalistiska rörelser som försöker vinna poäng på invandrarhat genom att utmåla Daesh som mainstream-muslimer. Mantrat är däremot en del av Daesh ideologi. Precis som den fascistiska tredje positionen som framförallt har utvecklats av italienaren Roberto Fiore, försöker Daesh framhäva sig som ett komplement till den gamla världens diktaturer och den nya världsordningen som mänskligheten lever under idag. Tanken på demokratisk frigörelse och total jämlikhet så som Daesh främsta motståndare, kurderna, har skapat i regionen Rojava finns inte på kartan.

Och det är just där Daesh svaga punkter är. En framgångsrik kurdisk militär och en hel regions törst efter frihet.
Det var inte länge sedan tusentals muslimska araber klev över som frivilliga i det kurdiska folkförsvaret under den socialistiska röda stjärnan. Dessa araber vill leva i fred i frihet och de anslöt sig för att de vill bekämpa Daesh och skapa en bättre framtid sina familjer. Inte helt olikt varför mängder med europeér anslöt sig till de röda partisanerna för att bekämpa nazisterna under andra världskriget.

Menar omvärlden allvar med att man vill bekämpa Daesh så kan det vara dumt att agera som till exempel Dansk Folkeparti vill göra, nämligen att bomba barn och andra civila mål. Genom att bekräfta Daesh propaganda gör man endast en enda sak – Man gör så att de växer. En slags medveten växelverkan mellan högerradikal nationalism och Daesh islamistiska propaganda. Genom att bekräfta varandras världsbilder gör man så att respektive part kan växa och frodas.

Den senaste tiden har Daesh militära förluster varit många och tunga. Mindre än 24 timmar före angreppen i Paris hade en samlad kurdisk styrka inlett och vunnit en storoffensiv mot den Daesh-ockuperade staden Sinjar som fungerade som en strategiskt viktig punkt för det självutnämnda kalifatet. Tidigare har PKK-styrkor slagit till viktiga strategiska punkter samtidigt som både YPG och Peshmerga har avancerat. Det självutnämnda kalifatet förlorar kraftigt på slagfältet.

Vill omvärlden stötta kriget mot Daesh på riktigt så är det dags att stötta de kurdiska försvarsstyrkorna och erkänna kurdernas rätt till fria och självständiga regioner. Inte minst i det nuvarande Syrien. Förse de kurdiska styrkorna med de vapen de behöver. Ge därefter de självständiga regionerna de medel som krävs för att upprätthålla förnybara energikällor, utbildning och en fungerande infrastruktur. Sätt ned foten mot de turkiska bombningarna över anti-ISIS styrkor och sluta blunda för det turkiska förtrycket av kurder. Sluta stötta diktaturer och stater som bygger sin existens på förtryck av civila. Sluta föd de krafter mördar era befolkningar.

Kim Fredriksson
redaktionen@aktuelltfokus.se