Kontakta oss

UTRIKES

Europarådets kommitté: Turkiet bedriver systematisk tortyr

Publicerat

den

TURKIET   Europarådets kommitté för förebyggande av tortyr och omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning (CPT) bekräftar att Natostaten Turkiet fortfarande ägnar sig åt systematisk tortyr. Förutom tortyr förvägras även många fångar rätten till sjukvård.

CPT-rapporterna som publicerades den 5 augusti slår bland annat fast att den turkiska staten ägnar sig åt tortyr och vanvård av fängslade personer. I rapporterna framgår det även att fångar har begränsad tillgång till advokater samt stora brister när det kommer till grundläggande sjukvård på turkiska anstalter. Vanvården och tortyren har både använts för att tvinga fram erkännanden och som straff. Det rapporterar Stockhom Center for Freedom.

CPT-rapporterna bygger på hundratals intervjuer med människor som nyligen varit misstänkta för brott. I Turkiet har tusentals människor fängslats för lösa anklagelser om terrorism efter att ha kritiserat landets socialkonservativa nationalistregering. Exempelvis har flera oppositionella vänsterpolitiker gripits. 2018 dömdes 122 journalister till fängelse. Enligt uppgift har drygt 50 000 fängelseinterner dömts för terroristbrott, många av dessa har endast kritiserat landets apartheidliknande politik mot landets minoriteter.

Magnus Karlsson
Redaktionen@aktuelltfokus.se